Politie Noord- en Oost Gelderland


Politieberichten Harderwijk 29 januari 2010

|     |Harderwijk - Politiecontroles bij rotondes                |

De politie in Harderwijk gaat de in maand februari extra controles houden op het verkeersgedrag van weggebruikers bij rotondes. Doel van de controles is; het verhogen van de veiligheid op en nabij de rotondes. De politie hoopt dat te bereiken door de weggebruikers de verkeersregels bij de rotondes nog eens extra onder de aandacht te brengen. De politie zal, afhankelijk van de overtreding, in veel gevallen een bekeuring uitschrijven.


In de afgelopen tijd, vonden op rotondes in Harderwijk meerdere verkeersongevallen met letsel en zelfs dodelijke afloop plaats. In veel gevallen waren fietsers het slachtoffer.
De oorzaak bleek in veel gevallen een botsing tussen autobestuurder en fietsers, waarbij de voorrangsregel of de vrije doorgang door afslaande bestuurders niet goed werd toegepast.
Ook de zichtbaarheid van fietsers, brommers en scooters bij rotondes kan daarbij van invloed zijn.


Aandachtspunten

De politie zal bij de komende controles speciaal aandacht schenken aan: het rijden in de verplichting rijrichting (vooral fietsers), rijden met de juiste verlichting, tijdig richting aangeven (geldt ook voor fietsers), voorrang of vrije doorgang verlenen.
De juiste verkeersregels op rotondes zijn overzichtelijk terug te vinden op de website van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland:www.ROVG.nl (infrastructuur/rotondefolder)