GroenLinks Doesburg

Doesburg beneden peil Grote tekst

Bestemmingsplan binnenstad Doesburg beneden peil

Vrijdag 29 januari 2010, 15:40u Bert Stulp

* binnenstad

Woensdag 27 januari was de laatste dag dat u nog bezwaar kon aantekenen tegen het ontwerp-bestemmingsplan Binnenstad. 'Een zienswijze indienen', heet dat in vakjargon. GroenLinks heeft aanwijzingen dat dit inderdaad op ruime schaal is gebeurd. Met name het plan van de gemeente om de aanloopstraten naar het centrum, zoals de Koepoortstraat of de Philip Gastelaarsstraat wijd open te zetten voor nieuwe horecagelegenheden, is bij veel bewoners in het verkeerde keelgat geschoten.

GroenLinks vindt deze bezwaren terecht en zal zich ook inzetten om dit onderdeel van het bestemmingsplan van tafel te krijgen. Waarom is dit plan voor veel bewoners onverteerbaar? Deze straten hebben nu vrijwel uitsluitend een woonbestemming, vervullen een duidelijke monumentale functie en stralen een zekere voornaamheid uit.

Juist het statige karakter van deze straten, dat vooral in de 18e eeuw gestalte heeft gekregen, is de charme van dit stukje Doesburg. Veel toeristen komen nu vooral naar Doesburg om deze sfeer te proeven. Het toelaten van nieuwe horeca kan dit karakter ernstig aantasten.

Stelt u zich voor: cafetaria "De Vrolijke Frikandel" opent haar deuren in het pand van Podium Acanthus in de Koepoortstraat. Het zou de komende jaren zomaar kunnen gebeuren als dit ontwerp-bestemmingsplan definitief wordt. Natuurlijk is zo'n nieuwe cafetaria, of welk horecabedrijf dan ook, welkom in Doesburg. Maar dan wel in een straat die daar qua karakter en uitstraling wél geschikt voor is, bijvoorbeeld de Ooipoortstraat of het eind van de Meipoortstraat.

Het toelaten van horecagelegenheden in de echte monumentale straten kan leiden tot verrommeling en tast de aantrekkelijkheid aan voor zowel bewoner als toerist. En dat zouden we in Doesburg beslist niet moeten willen.