Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van vrijdag 29 januari

Alkmaar, 29-01-2010 o 14.00 uur

Burgemeesters akkoord met plannen politie

Grens is bereikt, geen bezuinigingen op basispolitiezorg en recherchewerk

Schagen, vrijdag 29 januari 2010.

Het Regionaal College, bestaande uit de 26 burgemeester van de gemeenten uit de regio, stemde vanmorgen in met de begroting van de Politie Noord-Holland Noord voor 2010. Op een begroting van ruim 116 miljoen euro moet het korps 5,4 % bezuinigen. Zij kiest ervoor de korting grotendeels toe te passen op inhuur van derden, materieel en deels op personeel.

Een essentieel punt voor de burgemeesters is dat bezuinigingen niet ten koste gaan van de operationele diensten zoals de basispolitiezorg en de recherche. Zij maken zich grote zorgen over de door de centrale overheid opgelegde financiële kortingen voor de politie nu en in de toekomst. De burgemeesters waren unaniem van mening dat een grens bereikt is. De zorg geldt met name het effect dat bezuinigen op het politiewerk hebben. Zij hebben hun protest ook al eerder in Den Haag laten horen.

Korpschef Ans Rietstra: De maatregelen doen pijn maar we slagen er in te bezuinigen zonder de kern van onze organisatie aan te tasten. De sterkte van de basispolitiezorg verandert dan ook niet. Er vinden wel verschuivingen plaats. We snijden niet in opleidingen en het aantal nieuwe studenten. We zorgen voor een sluitende begroting en tornen tegelijkertijd niet aan vakmanschap.

Maatregelen

Een blik op de voorgestelde maatregelen laat zien dat bijna 30% procent van de bezuinigingen komt uit het beperken van inhuur van uitzendkrachten, interimmers en externe deskundigheid. Uiteindelijk zal 13% van de bezuiningen komen uit het verlagen van de formatiesterkte. Rietstra: Dat doen we op basis van natuurlijk verloop binnen ondersteunende afdelingen. Ook valt 30% van de ruim 5 miljoen aan bezuinigingen onder de categorie slanker zoals huisvesting, automatisering, vervoer, uitrusting en representatie.

Veiligheidsthemas

De politie houdt vast aan het meerjarenplan dat voor de periode 2009-2011 eerder is vastgesteld. De focus van de politie-inzet richt zich op zes regiobrede veiligheidsthemas. Dat zijn: Geweld (vanwege de aantasting van de persoonlijke levenssfeer), Jeugd (voorkomen criminele carrière), Verkeer (gewonden verminderen), Fietsendiefstal (nummer 1 aangiftes), Hennep (vanwege verbondenheid met andere vormen van criminaliteit) en Mensenhandel (schending fundamenteel grondrecht). Rietstra: Ze sluiten aan op de landelijke veiligheidsthemas en vormen de kern van de belangrijkste veiligheidsproblemen in onze regio. Door in 2010 nog beter samen te werken met ketenpartners streven we, ondanks de bezuinigingen, naar efficiëntiewinst en op termijn meer effect.

Politie Noord-Holland Noord scoort hoog in monitor mensenhandel

Alkmaar, vrijdag 29 januari

De politie Noord-Holland Noord behoort tot een van de zes korpsen die goed scoorden op de landelijke politiemonitor mensenhandel (2008). Samen met de korpsen Twente en Holland Midden behoorde Noord-Holland Noord tot de drie korpsen die slechts één aandachtpunt hadden. Voor Noord-Holland Noord houdt dit in, dat kennis over het thema mensenhandel meer onder de aandacht van medewerkers gebracht moet worden. Hierin is inmiddels voorzien door een in 2009 ontwikkelde opleidingsmodule die dit jaar tijdens trainingen gegeven gaat worden.

Sinds 1 oktober 2000 is de Nederlandse wetgeving aangepast en is prostitutie toegestaan. Dat betekent dat gemeenten, die tot dan toe een bordeelverbod hadden, over moesten gaan op een vergunningenstelsel voor bordelen en escortservices. Ook voor de politie betekende het een verandering van beleid. Legale prostitutie wil immers niet zeggen dat iedereen die daarin werkzaam is dat ook vrijwillig doet. Beleid en aanpak van mensenhandel moesten daarom opnieuw worden geformuleerd. Daar komt nog bij dat mensenhandelaren steeds professioneler opereren en zich beter organiseren. De aanpak wordt daardoor complexer en moet steeds op de actualiteit worden aangepast.

Stand van zaken in 2008

De politiemonitor mensenhandel wordt in principe jaarlijks uitgebracht en geeft een actuele stand van zaken op het gebied van bestrijding van mensenhandel. De huidige monitor geeft een beeld over de situatie van 2008. Het onderzoek richt zich minder op het aantal zaken of aangehouden verdachten, maar gaat voornamelijk over het organisatorische deel van de aanpak van mensenhandel. Hoe de aanpak is ingebed in de organisatie, op welke wijze toezicht op prostitutie en opsporing van misdrijven worden geregeld en hoe de organisatie met informatie om gaat. Daarnaast gaat een belangrijk deel van de monitor over de samenwerking met partners, zoals het Openbaar Ministerie, het bestuur (de gemeenten), Belastingdienst, het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel, SIOD enz.

Samenwerking

In 2009 werden forse stappen gezet in de verdere samenwerking met de partners. Met het openbaar ministerie werden afspraken gemaakt over de aanpak van mensenhandel en met gemeenten werd informatie gedeeld over de situatie in de betreffende gebieden. In monitor wordt een appel gedaan op de gemeenten om de integrale aanpak van mensenhandel verder vorm te geven.

Beroepstraining

Hoewel de politie Noord-Holland Noord in de rapportage nergens onvoldoende scoorde, was er een punt van aandacht. Het ging hierbij om de overdracht van kennis op het gebied van mensenhandel aan medewerkers op straat. Hoe zij de signalen van mensenhandel kunnen herkennen, hier actie op kunnen ondernemen en hoe zijn om moeten gaan met slachtoffers. Besloten werd het thema als vast onderdeel op te nemen in de voor politiemensen verplichte beroepstraining. In 2009 werd hiervoor een speciale module ontwikkeld. In 2010 maakt deze module onderdeel uit van de trainingen.

Politie controleert op mest en compost

Regio, vrijdag 22 januari

In de periode van 1 februari tot 1 maart wordt door de politie en de Algemene Inspectiedienst extra gecontroleerd bij agrarische bedrijven. De controles zijn vooral gericht op de het uitrijden van mest en composteringsplaatsen. Het doel van de actieperiode is het terugdringen en bestrijden van bodemverontreinigingen en het terugdringen van ammoniakemissie.

Mest

In het Besluit Gebruik Meststoffen is het verboden dierlijke mest uit te rijden op grasland in de periode tussen 15 september en 1 februari. Gevolg hiervan is dat veehouders gedurende deze periode hun mest moeten opslaan. De veehouder moet de mest kwijt als zijn opslag vol is en zal deze zo snel mogelijk vanaf 1 februari uitrijden over bouwland. Hier zijn echter regels aan verbonden, want de mest mag niet in het grondwater of in oppervlaktewater terecht komen. Ook mag het niet te lang op de grond blijven liggen in verband met emissie van ammoniak. Dat betekent in de praktijk dat mest na het uitrijden direct moet worden ondergewerkt. Ook mag er geen mest worden uitgereden als de grond bevroren is, de bovenlaag van de grond te nat is of als er sneeuw ligt. Dit is nu vaak het geval. Bovendien is het verboden mest uit te rijden in of vlak bij een sloot.

Compost

Een ander probleem vormen composthopen bij agrarische bedrijven. Het gaat hierbij om een hoop organisch afval, afkomstig van het bedrijf, zoals bollenporrie (bollenafval). Het doel van een composthoop is om het organische afval na compostering over het land te verspreiden als meststof. Uit onderzoek is gebleken dat in de natte periode, door de grote hoeveelheden neerslag, schadelijke stoffen uit de composthoop wegspoelen en daarmee bodemverontreiniging veroorzaken. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om stikstof, fosfaat en kali. Om die reden zijn er voorwaarden gesteld waaraan composthopen moeten voldoen.

Proces-verbaal

In de actieperiode van 1 februari tot 1 maart maakt de politie bij overtredingen direct proces-verbaal op. Dit geldt niet alleen voor degene die op onjuiste wijze mest uitrijdt, maar ook tegen degene die opdracht daarvoor heeft gegeven. Daarnaast kan door de gemeente waar de overtreding heeft plaatsgevonden maatregelen worden genomen om de overtreding ongedaan te maken.

Brand in schuur: woningen ontruimd

Avenhorn, vrijdag 29 januari

Op vrijdagmorgen omstreeks 05.05 uur bleek een schuur achter een woning aan de West in Avenhorn in brand te staan. Het gebouw brandde fel en de brandweer kon niet voorkomen dat het geheel uitbrandde. In de schuur werden groenten klaargemaakt voor vervoer naar de veiling. De oorzaak van de brand is onduidelijk.

De rook die van de brandende schuur af kwam trok precies over vier woningen heen. De bewoners van de panden werd verzocht hun woning te verlaten. Zij werden tijdelijk opgevangen door overburen die geen rookoverlast hadden.

Getroffen door vallende boom

Oudeschildt, donderdag 28 januari

Op donderdagmiddag omstreeks 14.10 uur liep een 51-jarige man uit Den Burg net langs een terrein aan de IJsdijk in Oudeschildt toen een boom op hem viel. Het ging om een 25 meter hoge boom die juist op dat moment werd omgezaagd. Het slachtoffer liep verwondingen op en werd voor behandeling overgebracht naar het Geminiziekenhuis in Den Helder. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

De vierde keer

Den Helder, donderdag 28 januari

Op donderdagavond omstreeks 20.25 uur werd een 25-jarige Nieuwedieper voor de vierde keer gepakt voor het rijden zonder rijbewijs. De man werd gecontroleerd in een personenauto op de Spoorgracht in Den Helder. Aanvankelijk wilde de bestuurder niet stoppen toen hij een stopteken kreeg. Toen de politieauto ook nog kort de sirene aanzette, stopte de man. Hij werd direct herkend als een persoon die al drie keer eerder was gecontroleerd zonder rijbewijs. De man, die nog nooit een rijbewijs heeft gehad, kreeg een proces-verbaal. Zijn auto werd in beslag genomen. Overigens was dit de tweede keer dat hij zijn auto kwijtraakte.

Gaat lekker zo ...

Den Helder, vrijdag 29 januari

Het gaat lekker met een 21-jarige man uit Den Helder. Ben je op 26 januari net bekeurd omdat je zonder rijbewijs in een auto rijdt, wordt je op 29 januari voor hetzelfde feit nogmaals bekeurd. De man werd op vrijdagmorgen omstreeks 01.25 uur rijdende aangetroffen op de Waddenzeestraat in zijn woonplaats. Als dit zo door gaat, dan raakt de man de volgende keer ook zijn auto kwijt.

Aanrijding met letsel

Wervershoof, donderdag 28 januari

Op donderdagavond omstreeks 22.00 uur vond er een aanrijding plaats op de kruising Droge Wijmersweg Markerwaardweg in Wervershoof. Een 72-jarige man uit Wervershoof reed op de Droge Wijmersweg en verleende op de kruising geen voorrang aan een 27-jarige man uit Medemblik die over de Markerwaardweg aan kwam rijden. De Werverhover raakte bij de aanrijding gewond. Ook zijn 35-jarige passagiere uit Wervershoof raakte gewond. Beiden werden voor onderzoek overgebracht naar het Werstfries Gasthuis in Hoorn.

Alcoholcontrole

Den Helder, vrijdag 29 januari

Op vrijdagmorgen omstreeks 00.50 uur werd op de Marsdiepstraat in Den Helder een 45-jarige man uit Den Helder in een personenauto gecontroleerd. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 680 ug/l. Dat is drie maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Fietsendief

Alkmaar, donderdag 28 januari

Op donderdagavond omstreek 20.30 uur werd op de Drechterwaard in Alkmaar een 25-jarige Alkmaarder aangehouden wegens diefstal van een fiets. De man kwam vanaf het station Alkmaar-Noord met een damesfiets die nog op slot zat. Bij controle bleek hij een set schroevendraaiers en een nijptang bij zich te hebben. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

De fiets was vermoedelijk juist gestolen. Er is nog geen aangifte van gedaan. De politie verzoek degene van wie een grijsblauwe Gazelle damesfiets (type Excellent Chamonix) contact op te nemen met de politie in Alkmaar. De politie is bereikbaar optel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Geprepareerde tas

Alkmaar, donderdag 28 januari

Op donderdagavond omstreeks 20.50 uur kon de politie een 28-jarige man uit Zwaag aanhouden op de Achterstraat in Alkmaar wegens winkeldiefstal. De man had in een parfumerie aan de Langestraat goederen gestolen. Toen hij de zaak uitliep ging het alarm af. De man zette het op een rennen, maar kon door de gewaarschuwde politie op de Achterstraat worden achterhaald. De man bleek onderweg de gestolen spullen weg te hebben gegooid. Wel bleek hij een geprepareerde tas bij zich te hebben. De tas moet er voor zorgen dat gestolen artikelen niet door een detectiepoortje worden opgemerkt.

Gestolen bronzen beeld terug

Hoorn, vrijdag 29 januari

Een 39-jarige Hoornaar werd vrijdagochtend in zijn woning aangehouden. De politie had informatie binnengekregen dat de man het bronzen beeld wat op 1 november op de begraafplaats aan het Keern gestolen was, in zijn bezit had. Agenten gingen naar zijn woning van. De man gaf aan het beeld in de tuin te hebben liggen. De agenten troffen het hier inderdaad aan. De Hoornaar werd als verdachte aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau.