Ministerraad


Ministerraad akkoord met regels voor ecologisch ontwerpen

Persbericht | 29-01-2010

De ministerraad heeft op voorstel van minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met regels voor ecologisch ontwerpen van producten. De Europese regels voor ecodesign worden vertaald naar de Nederlandse wetgeving.

Ecologisch ontwerpen van producten volgens het principe van ecodesign levert milieuwinst op omdat in het ontwerpstadium van een product (bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten) al rekening wordt gehouden met de milieueffecten daarvan gedurende de hele levensduur. In de productiefase moet er op worden gelet of grondstoffen nodig zijn en of uitstoot van schadelijke stoffen plaatsvindt. In de gebruiksfase van het product gaat het erom of energie, water of andere elementen worden verbruikt en of de luchtkwaliteit wordt beïnvloed. In de afdankingsfase is van belang dat het product zo goed mogelijk wordt gerecycled.

De Europese regels legden tot nu toe de nadruk op het energieverbruik van producten waar een stekker aan zit (zoals televisies, koelkasten). Dat wordt nu verbreed naar producten die een indirecte invloed hebben op het energieverbruik. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om producten zoals ramen, waarvan de isolerende eigenschappen van invloed zijn op de benodigde energie voor het verwarmen en koelen van gebouwen. De Europese Commissie zal de komende tijd samen met de lidstaten van de Europese Unie een lijst opstellen met producten die onder de nieuwe regels zullen vallen.

Ecodesign is een krachtig instrument waarbij voor alle lidstaten dezelfde eisen gelden voor wat betreft de milieuprestatie van producten. Als een fabrikant niet voldoet aan deze eisen dan mag een product niet op de Europese markt worden gebracht. Verduurzaming van de samenleving is het uiteindelijke doel.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.