Openbaar Ministerie

Voortzetting zaak Checkpoint

29 januari 2010 - Arrondissementsparket Middelburg

De inhoudelijke behandeling van de zaak Checkpoint wordt op dinsdag 2 februari 2010 om 9.00 uur hervat voor de Meervoudige Kamer van de Middelburgse rechtbank. De inhoudelijke behandeling werd eerder op 5 november aangehouden door de rechtbank in verband met extra onderzoek door de rechter-commissaris.

Aanleiding daarvoor was de mededeling van een journalist dat een advocaat gezegd zou hebben dat hij een foto heeft gezien. Op die foto zou de voormalig burgemeester van Terneuzen en de hoofdverdachte staan in een appartement op de Antillen. In een verklaring liet de rechtbank weten dat zij het van belang achtte onderzoek te doen naar het waarheidsgehalte van de mededelingen, te meer omdat tijdens het vooronderzoek en het proces de verhoudingen tussen het openbaar bestuur en de coffeeshop een belangrijk aandachtspunt is.

In totaal zijn 6 zittingsdagen gepland. Tot en met 19 februari komen zestien personen en één rechtspersoon voor die worden verdacht van o.a. het bedrijfsmatig verwerken en verkopen van softdrugs en het aanwezig hebben van een grote hoeveelheid softdrugs op 1 juni 2007 en 20 mei 2008. Tevens wordt door het Openbaar Ministerie Middelburg het exporteren van softdrugs en deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd. Onder de verdachten bevindt zich ook de 58-jarige eigenaar van Checkpoint in Terneuzen.

Planning zitting

Dinsdag 2 februari 2010, 9.00 uur
Requisitoir door zaaksofficier
Ontnemingrequisitoir door officier van het BOOM*

Woensdag 3 februari 2010, 9.00 uur
Pleidooi

Vrijdag 5 februari 2010, 9.00 uur
Pleidooi

Dinsdag 9 februari 2010, 9.00 uur
Repliek en dupliek

Woensdag 10 februari 2010, 9.00 uur
Dupliek en laatste woord

Vrijdag 19 februari 2010, 14.00 uur
Laatste woord

Uitspraak
De uitspraak staat gepland voor vrijdag 5 maart 2010.

Mocht de planning worden aangepast, dan wordt dit door middel van een actualiteit op rechtspraak.nl bekend gemaakt.

Meer informatie over de planning

Communicatie rechtbank Middelburg

Telefoonnummer: 0118 677 567

E-mail: info.rb.middelburg@rechtspraak.nl


*BOOM

Het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie heeft als taak om ervoor te zorgen dat criminele winsten worden afgenomen. Het OM kan bij de start van een onderzoek beslag (laten) leggen op het criminele vermogen, zodat de criminele winst na veroordeling daadwerkelijk in de staatskas vloeit. Naast de primaire taak om criminele winsten af te nemen, heeft het BOOM de rol om opgebouwde kennis en ervaring over de ontnemingwetgeving te delen met justitiële ketenpartners zoals bijvoorbeeld politie, in binnen- en buitenland, en andere OM-onderdelen. In 2008 is voor ruim 23,4 miljoen euro aan opgelegde ontnemingmaatregelen geïncasseerd van veroordeelde criminelen.