Gemeente Lelystad

Lelystad maakt begin met digitale publicatie van bestemmingsplannen

Vrijdag 29 januari 2010

De gemeente Lelystad is begonnen om nieuwe bestemmingsplannen digitaal te publiceren op de landelijke website ruimtelijke plannen.

Digitale publicatie volgens de nieuwe normen is vanaf 1 januari 2010 verplicht voor gemeenten. Dit houdt in dat bestemmingsplannen elektronisch, dus via de computer, kunnen worden geraadpleegd, uitgewisseld en bijgehouden. Naast de digitale versie blijft ook een papieren versie bestaan. Bij juridische kwesties is de digitale versie echter beslissend.

Digitaal

De per 1 juli 2008 in werking getreden Wet ruimtelijke ordening (Wro) verplicht gemeenten om bestemmingsplannen, structuurvisies en andere ruimtelijke plannen en besluiten digitaal beschikbaar te stellen; dat wil zeggen raadpleegbaar te maken op basis van standaarden en regels, verwoord in de Standaard voor Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008. Tot 1 januari 2010 gold een overgangsperiode waarin gemeenten bestaande bestemmingsplannen ook in een zogenoemd pdf-bestand op internet mochten aanbieden. Publicatie volgens de nieuwe standaarden is publieksvriendelijker en maakt bestemmingsplannen voor de gebruiker makkelijker toegankelijk, meer inzichtelijk en beter begrijpbaar.

Eerste plannen

Het eerste plan dat nu op de website ruimtelijkeplannen door de gemeente Lelystad is gepubliceerd is het bestemmingsplan Atolwijk/Zuiderzeewijk, dat vanaf maandag 8 februari 2010 formeel ter inzage ligt in het kader van de inspraakprocedure. Binnenkort volgen de bestemmingsplannen Waterwijk-Noord en Larserknoop (het nieuw te ontwikkelen bedrijvenpark tussen A6 en Lelystad Airport).

Overige bestemmingsplannen

Overige bestemmingsplannen die na 1 juli 2008 ter inzage zijn gelegd staan op de gemeentelijke website in pdf-formaat. Op de gemeentelijke website is wel een link gemaakt naar de landelijke site waar alle gemeenten hun ruimtelijke plannen op publiceren.

Actualisering

Gemeenten zijn verplicht om bestemmingsplannen elke 10 jaar te actualiseren. Dat betekent dat digitalisering en publicatie van plannen volgens de nieuwe normen gefaseerd plaatsvindt.
---