Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Ongezonde leefstijl niet bestraffen met hogere premie

29 januari 2010

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is fel tegenstander van de oplossingsrichting die de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) heeft aangegeven om de zorg op lange termijn betaalbaar te houden: wie ongezond leeft moet meer betalen voor zijn zorgverzekering.

De NPCF stelt dat een ongezonde leefstijl mede het gevolg is van de huidige welvaart. Het is een probleem waar wij als maatschappij mee te maken hebben. Onze levensomstandigheden staan een volledig gezonde leefstijl veelal in de weg. Ze leiden ook tot de voorspelling dat het aantal chronisch zieken toe zal nemen. We zullen deze levensomstandigheden dus moeten veranderen. De NPCF trekt de parallel met de situatie begin vorige eeuw, toen Nederland te maken had met ziekten als gevolg van armoede en slechte hygiëne. Dat is aangepakt door goede voorlichting en door riolering aan te leggen. Niet door het individu te straffen omdat hij zijn huis niet schoon hield.

De NPCF pleit ervoor dat er scherper wordt gestuurd op preventie. Voorkomen is beter dan genezen. Het blijkt erg moeilijk om eenmaal aangeleerd gedrag te veranderen. Daarom is het volgens de NPCF juist van belang om een ongezonde leefstijl te voorkomen.