European Parliament

Een medewerker van de luchthaven in Manchester demonstreert de werking van de bodyscan©BELGA/AFP PHOTO/PAUL ELLIS

Een medewerker van de luchthaven in Manchester demonstreert de werking van de bodyscan

De leden uitten woensdag hun twijfels aan de verdiensten van bodyscanners op luchthavens. In de nasleep van de verijdelde bomaanslag op de vlucht van Amsterdam naar Detroit op 25 december, hebben verschillende lidstaten aangegeven deze te willen gebruiken en sommige lidstaten zijn al tot gebruik overgegaan. De EU-coördinator terrorismebestrijding, Gilles de Kerchove, liet weten dat de apparaten kunnen worden ingezet als zij "privacyvriendelijk en niet schadelijk voor de gezondheid zijn".

Sinds de verijdelde aanslag zijn de scanners, die het naakte lichaam van passagiers tonen, genoemd als de manier om explosieve zaken te ontdekken die niet door metaaldetectoren worden opgepikt zoals zaken die vloeistoffen, chemische producten of plastic bevatten.

De leden van de commissie burgerlijke vrijheden uitten tijdens hun vergadering met de Kerchove afgelopen woensdag echter hun twijfels of de scanner eigenlijk in staat zou zijn geweest om de bom die Umar Farouk Abdulmutallab bij zich droeg, te ontdekken. De angst bestaat dat de straling door materialen met een lage dichtheid, zoals poeder, vloeibare of dunne plastiek heen zal gaan zodat dergelijke explosieve substanties niet worden getoond.

Bovendien maakten de leden zich zorgen over de kosten van de bodyscanners (ongeveer EUR115.000 per apparaat) en alle aanpassingen die op de luchthavens zouden moeten worden aangebracht.

Tot slot waren veel leden erg bezorgd over de burgerlijke vrijheden die in het gedrang komen als passagiers naakt getoond kunnen worden.

De Kerchove: meer onderzoek nodig

De Kerchove vertelde de leden dat EUR200 miljoen is aangewezen van het onderzoeksprogramma van de EU voor onderzoek naar luchtvaartveiligheid en dit soort maatregelen in het bijzonder. Volgens hem is er meer onderzoek naar bodyscanners nodig.

Hij liet de leden verder weten dat de EU en de VS nu moeten beginnen gegevens over vermeende terroristen te delen om zo hun reactie beter te coördineren. Hiervoor moeten echter nog wel een aantal wettelijke hindernissen worden overwonnen.

Op 10 februari zullen de leden in de plenaire vergadering over bodyscanners stemmen.

Wat vind jij van bodyscanners? Je kunt in het Engels meedebatteren op de Facebookpagina van het Europees Parlement.