Nieuw-Vlaamse Alliantie


Elektronisch doktersvoorschrift had er al lang moeten zijn (29/01/10)

Minister van Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil tegen 2011 de voorschriften voor apothekers, de briefjes voor de ziekenkas en de ziektebriefjes voor de werkgever afschaffen en vervangen door een elektronisch doktersvoorschrift. Mooi, maar hij komt er wel wat laat mee, reageert N-VA-Senator Louis Ide. N-VA lanceerde reeds in 2007 een compleet uitgewerkt plan onder de noemer Van administritis naar @ministratie in de gezondheidszorg. De techniek die hiervoor nodig is, staat al langer op punt. Dus waarom nog wachten tot 2011? Dit getalm kost de overheid jaarlijks massas geld.

Een Vlaamse huisarts is gemiddeld zon tien uur per week bezig met administratie. De apothekers verliezen dan weer heel wat tijd met het ontcijferen van al die doktersbriefjes. De ziekenfondsen van hun kant hebben een administratie om u tegen te zeggen. Zij moeten al de papieren van dokters, apothekers, tandartsen, kinesitherapeuten controleren. Om hun administratiekosten te dekken, krijgen ze van de overheid ondertussen meer dan één miljard euro of zowat 5 procent van het totale Riziv-budget. Als ik Van Quickenborne nu hoor verkondigen dat er door de vereenvoudiging in de gezondheidszorg in de toekomst
1,5 miljard bespaard kan worden, vind ik dat bijzonder cynisch, zegt Ide. Het bedrag dat de ziekenfondsen jaarlijks ontvangen voor hun administratie heeft zopas de 1 miljard euro overschreden. Had de overheid deze vereenvoudiging eerder uitgevoerd - zoals wij al drie jaar vragen - was er al een pak geld uitgespaard.

Beter laat dan nooit, dat wel. Maar met deze regering is het: eerst zien en dan geloven. Benieuwd of het Van Quickenborne echt menens is, zegt Ide. Zo ja, dan gaan wij ervan uit dat Open Vld niet zal talmen om binnenkort ons wetsvoorstel rond de derdebetalersregeling onverkort mee goed te keuren in de senaat. Dat zou er alvast toe leiden dat de honorariumattesten verdwijnen. Afwachten wat de houding van de Open Vld-senatoren in dit dossier zal zijn, besluit Ide.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be