Senternovem

29-01-2010 | Vergroening van de chemie via bestaande ethyleen-pijpleiding

De basischemie kan over enkele jaren al voor een deel overschakelen op groene grondstoffen, zegt Ton Runneboom, voorzitter van het Platform Groene Grondstoffen. Als de ethyleenpijpleiding, waarop chemiebedrijven in Nederland, België en Duitsland samen zijn aangesloten, wordt gevoed met bio-ethyleen, kunnen al deze bedrijven in één klap een deel van hun productielijnen vergroenen.

Ethyleen is een bouwsteen voor kunststoffen en producten als shampoo of antivries. Bio-ethyleen heeft dezelfde chemische samenstelling en kan in de pijplijn worden toegevoegd zonder dat afnemers hun productielijn hoeven aan te passen. Ook de producten blijven gelijk. Via een certificeringssysteem wordt bijgehouden wie - administratief
- welke hoeveelheid bio-ethyleen verwerkt en recht heeft een gedeelte van de producten als groen te verkopen. Uit de meerprijs voor groene producten worden de certificaten bekostigd. De bio-ethyleen voldoet aan alle duurzaamheidseisen.

Het idee is om in Rotterdam of een andere plaats dichtbij de kust, een fabriek te bouwen, die al dan niet geïmporteerde bio-ethanol omzet in ethyleen. Dit idee is economisch doorgerekend door organisatieadviesbureau Accenture. Hieronder kunt u het rapport bekijken.

Zie het origineel