Politie Drenthe

Politie Drenthe stopt opslag no-hits ANPR

Provincie Drenthe, 29-01-2010 o ASSEN Politie Drenthe zet met onmiddellijke ingang de opslag van no-hits uit haar ANPR* systeem stop. Dit besluit is vandaag genomen, naar aanleiding van het standpunt van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Politie Drenthe wijst er op dat het korps Drenthe nooit de intentie heeft gehad om de wet te overtreden of op basis van de ANPR-gegevens iemand ten onrechte als potentieel verdachte te beschouwen.

Politie Drenthe is blij dat de ministers van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en Justitie te kennen hebben gegeven binnen afzienbare tijd met wetsvoorstellen op dit terrein te komen.

Het ANPR systeem blijft wel in werking om de directe hits uit het systeem in haar strafrechtelijke opsporingsonderzoeken te betrekken. De no-hitinformatie wordt per direct vernietigd.

Het ANPR systeem is twee jaar geleden door de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON), dat beheersmatig onder het korps IJsselland valt, in gebruik genomen in de strijd tegen het zogeheten mobiel banditisme in Noord- en Oost-Nederland. Het korps bewaarde haar informatie, gebaseerd op gedigitaliseerde kentekennummers, maximaal 10 dagen. Politie Drenthe registreerde gegevens via een camera op de A37 en de gegevens werden door korps IJsselland bewaard.


*ANPR = Automatic Number Plate Recognition

Bestemd voor de media

Wilt u meer informatie over deze berichten of wilt u in contact komen met de dienstdoende voorlichter van Politie Drenthe, dan kunt u bellen met tel. 0592 - 45 1280. De voorlichter is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag tot 13.00 uur.