GroenLinks Rotterdam


Onderzoek naar nieuwe overschrijding 'blunderput'

Vrijdag 29 januari 2010, 17:57u Ivo Rodermans

* Bouwen en Wonen

* Financiën

Onderzoek naar nieuwe overschrijding 'blunderput'

De gemeenteraad van Rotterdam gaat een aanvullend onderzoek doen naar de oorzaak van de nieuwe overschrijding van de bouwkosten van de Museumparkgarage. Daartoe besloot de raad donderdag. De zogenoemde `blunderput' is door een opeenstapeling van fouten ruim twee keer zo duur uitgevallen als oorspronkelijk begroot: niet 48,2 maar 108,4 miljoen euro. In 2007 stelde de raad al een raadsenquete in naar de financiële blunders.

In 2007 besloot de raad na een kostenoverschrijding de parkeergarage toch af te bouwen. Toenmalig VVD-wethouder Baljeu verzekerde de raad dat de garage echt niet duurder zou worden dan 103,4 miljoen euro. Nu blijkt echter dat er toen risico's bekend waren waarover de raad niet is geinformeerd. Uiteindelijk is de parkeergarage nog eens 5 miljoen duurder geworden.

GroenLinks is voorstander van het nieuwe raadsonderzoek. Raadslid Arno Bonte gaf tijdens het debat aan zich 'bedonderd' te voelen. ,,We zijn in 2007 op het verkeerde been gezet. Als we toen de juiste informatie hadden gehad, dan hadden we wellicht deze financiele strop kunnen voorkomen." GroenLinks steunde echter niet de motie van afkeuring tegen het college. ,,De raad onjuist informeren is een doodzonde, maar de verantwoordelijk wethouder is inmiddels al opgestapt. Het is niet fair om de zittende wethouders daarop aan te spreken."