NEN


Nederlandse vertaling norm energiemanagementsystemen gepubliceerd

vrijdag 29 januari 2010, 14:24

NEN heeft de Nederlandse vertaling van de Europese norm voor energiemanagementsystemen, NEN-EN 16001, gepubliceerd. Op de themadag 'energiemanagement en energiediensten' van 22 januari j.l. is de norm overhandigd aan Ronald Stegers, energy manager van DAF Trucks N.V. Binnen Nederland is zij een van de toonaangevende bedrijven in het managen van haar energiehuishouding

NEN-EN 16001 (nl) ondersteunt bedrijven bij het besparen van energie en kosten. De norm biedt richtlijnen voor zowel kleine als grote organisaties die hun energieprestaties willen verbeteren. Door het invoeren van een Europees erkend energiemanagementsysteem kan systematisch gewerkt worden aan energiebesparing en broeikasgasreductie.

De norm sluit goed aan bij de bestaande norm NEN-EN-ISO 14001 voor milieumanagementsysteem. Hij is daarmee ook goed te integreren in een bestaand milieuzorgsysteem. De methodiek is gebaseerd op het formuleren van een energiebeleid en doelstellingen om daarmee als bedrijf continue verbetering te realiseren.

Topprioriteit Europese Unie
Energiebesparing en energie-efficiency behoren tot de topprioriteiten voor de Europese Unie. In december 2008 is een omvangrijk EU-energie- en klimaatpakket gepresenteerd met drie hoofdtargets voor 2020: 20% reductie broeikasgassen, inzet van 20% hernieuwbare brandstoffen en 20% toename energie-efficiency.

Informatiebijeenkomsten en trainingen
NEN organiseert op 17 februari 2010 een introductiecursus. In juni 2010 is er een tweedaagse cursus waarin men leert een energiemanagementsysteem volgens NEN-EN 16001 op te zetten en in te voeren. Meer informatie staat op www.nen.nl/cursusnenen16001

Meer informatie
Inbreng in de normcommissie wordt zeer op prijs gesteld. Interesse in deelname aan de commissie, kan kenbaar gemaakt worden via energy@nen.nl.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NEN Energiewinning, e-mail energy@nen.nl, telefoon (015) 2 690 326.