Universiteit Twente

Eerste Nederlandse bobslee klaar voor de Spelen

UT partner in project Bob

29 januari 2010

De eerste volledig in Nederland ontwikkelde en gebouwde tweemans-bobslee is op 29 januari overgedragen aan Henk Gemser, Chef de Mission voor de Olympische Winterspelen in Vancouver. Recent haalde het heren tweemans-bobteam met de nieuwe bob al een derde plaats tijdens wereldbekerwedstrijden in St. Moritz. De bobslee is het resultaat van het project Bob, waaraan ook onderzoekers van de Universiteit Twente hebben meegewerkt.

De UT-bijdrage aan het bob-project, van de vakgroep Technische Mechanica (IMPACT), bestond onder meer uit het ontwikkelen van een simulator waarmee het gedrag van de bobslee op verschillende bobsleebanen is na te bootsen. Simulaties geven meer inzicht in de krachten op de bob en de dynamica. Met kennis van de centrifugaalkrachten en het ijs-ijzercontact is bijvoorbeeld de besturing te optimaliseren.

Op initiatief van de Nederlandse Bob en Slee Bond (NBSB) en InnoSportNL is in 2008 een consortium opgericht met daarin de 3 TU's en de bedrijven DSM, Eurotech/Viking Engineering en Modesi. Hiermee wilde Nederland de kennisachterstand inlopen op traditionele bobsleelanden.

Eerder dan verwacht heeft deze samenwerking geleid tot een complete bobslee die ook nog eens competitief is. Tijdens de World Cup wedstrijden in St. Moritz heeft het tweemans-bobteam al een derde plaats weten te bereiken met de nieuwe bobslee. Terwijl aanvankelijk werd gekoerst op de Winterspelen van 2014, is nu al een tweemansbob beschikbaar voor Vancouver 2010.