Groen!

Dringende aanpak van demografische tijdbom nodig

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 28 januari 2010 in "Algemeen", "Jongeren en kinderen", "Ruimtelijke ordening en stedelijkheid", "Wonen"

Het federaal planbureau waarschuwt in zijn recentste prognose dat de bevolking in Vlaanderen en België de komende jaren sterk zal aangroeien. Tegen 2030 zouden er in Vlaanderen meer dan 500.000 inwoners bijkomen, en dit vooral in de grootstedelijke gebieden. Vlaanderen is niet voorbereid op de gevolgen van deze bevolkingsgroei, onderzoek is dringend nodig. Groen! diende hiervoor een motie in die woensdag 27 januari werd aanvaard.

Motie Groen! goedgekeurd in Vlaams Parlement.

In steden als Gent en Antwerpen is er nu al een nijpend tekort aan kinderopvang. Voorzichtige voorspellingen tonen aan dat er tegen 2030 minstens 300.000 bijkomende woningen nodig zullen zijn. Het tekort aan sociale woningen zal explosief toenemen. De toenemende gezinsverdunning zal de nood nog groter maken.

Het toenemende aantal kinderen en jongeren betekent ook dat er veel meer onderwijzend personeel nodig is. Het zal een grote uitdaging zijn om voldoende mensen te stimuleren om voor het onderwijs te kiezen, terwijl ook andere sectoren nood zullen hebben aan extra arbeidskrachten.

De voortschrijdende vergrijzing aan de andere kant, leidt tot een grotere nood aan plaatsen in rusthuizen, serviceflats én verzorgend personeel. Veel woningen zullen ook aangepast moeten worden aan de verminderde mobiliteit van senioren. Ook op het vlak van mobiliteit, leefbaarheid en tewerkstelling zal de impact enorm zijn. En zo zijn er nog tal van voorbeelden op te noemen.

Er is amper onderzocht welke gevolgen de bevolkingsaangroei zal hebben op onze samenleving. Daarom diende Groen! een motie in die de Vlaamse regering dringend vraagt het nodige onderzoek te voeren naar de gevolgen van de te verwachten demografische ontwikkelingen op diverse vlakken. Op basis van dit onderzoek moeten dan gepaste maatregelen genomen worden om de negatieve gevolgen in te perken, met speciale aandacht voor de situatie in de steden.

De motie werd gesteund door alle democratische partijen, uit meerderheid en oppositie. Dit wijst op het belang en de urgentie van de thematiek.

Contact: Filip Watteeuw -
Deel Deel
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter