Groen!

Notionele intrestaftrek aanpakken: PS en CDH draaien bij

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid) op 29 januari 2010 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Marie Arena (PS) en Alain Mathot (CDH) hebben een nieuw wetsvoorstel klaar dat het gebruik van de notionele intrestaftrek onmogelijk moet maken voor bedrijven die niet in moeilijkheden verkeren, maar toch tot collectief ontslag overgaan. Bijzonder mooi initiatief, waarmee ze twee jaar komen. De groenen waarschuwen al lang voor dergelijke misbruiken, maar die waarschuwingen vielen in dovemansoren. Nu beide regeringspartijen zijn bijgedraaid, hoopt Groen! dat de notionele intrestaftrek snel wordt aangepast.

Reeds in 2005 hebben de groenen een amendement ingediend dat de voorwaarde tot jobcreatie rechtstreeks koppelde aan de maatregel van de intrestaftrek. Sindsdien volgden nog diverse andere amendementen, onder meer tijdens de bankencrisis, en een eigen wetsvoorstel. Telkens met als doel de maatregel efficiënter te maken, aan werkgelegenheid en investeringen te koppelen en misbruiken zoals de 'double dip' (waarbij via dochterondernemingen tweemaal langs de kassa wordt gepasseerd) uit te sluiten.

De groenen dienden eerder ook al amendementen in om de notionele intrestaftrek verder ontoegankelijk te maken voor kapitaalsinjecties die gedaan werden om de banksector te redden.
Verschillende banken brengen immers die overheidsinjecties in als eigen vermogen om zo, met overheidsgeld, nog eens voor miljoenen euro's via de notionele intrestaftrek extra korting te krijgen op de belastingen. Zo passeren ze tweemaal langs de kassa.Jammer genoeg heeft de meerderheid, PS en CDH inclusief, al deze amendementen telkens unaniem van tafel geveegd.

"Het is bizar. Nu het voorbeeld van AB Inbev de publieke opinie beroert, zien de PS en de Cdh eindelijk het licht. Een opmerkelijke timing. De problemen rond de notionele intrestaftrek worden al jaren aangeklaagd. De hoge kostprijs is eveneens al jaren gekend, en al even lang vragen wij als groenen een kosten-batenanalyse. Maar tot op heden is geen enkel van de meerderheidspartijen op die zaken willen ingaan. Integendeel: elk van de partijen die vandaag de hoge trom roeren stemden telkens rigoureuss onze amendementen en voorstellen weg, zonder ooit het debat aan te gaan. Ik ben blij dat zij nu eindelijk het licht hebben gezien en hoop dat de maatregel snel zal worden aangepast." aldus Groen! fractieleidster Meyrem Almaci.

Ook opmerkelijk is het feit dat de Cd&V, zelfs in het licht van de huidige gebeurtenissen, nog steeds het debat blijft ontwijken. Hun reactie op de voorzet van de PS is zelfs uitermate naïef. Verwijzen naar hoorzittingen die nog moeten komen, terwijl de voorbije 2.5 jaar de minister van financiën elke info heeft afgeschermd van parlement en rekenhof, terwijl de kostprijs de pan uitswingt en zowel Electrabel (dat 0 euro vennootschapsbelastingen betaald; onder andere dankzij de NI-aftrek) als de AB Inbev-case overduidelijke illustraties zijn van de nood aan bijsturing is een sterk staaltje ontwijkingsgedrag. "De CD&V steekt de kop in het zand, en dit op het moment dat de begroting gevaarlijk ontspoort. De rekening zal betaald worden door de komende regering en de komende generaties. Dit is schuldig verzuim," vervolgt Almaci.

Groen! pleit niet voor de afschaffing, maar wel voor een duidelijk kader voor deze maatregel, zodat ze in de eerste plaats ten goede komt aan de vele KMO's en bedrijven die niet delokaliseren en herstructureren om te herstructureren, geen boekhoudkundige trucs toepassen louter voor eigen gewin maar dagdagelijks zorgen voor investeringen en werkgelegenheid in eigen land.

Bijkomende noot:
De notionele intrestaftrek heeft in 2008, het jaar van de start van de financieel-economische crisis, de kapitaalverhogingen van Belgische niet-financiële bedrijven doen pieken op 125 miljard. Nooit eerder werd voor een dergelijk bedrag aandelen uitgegeven, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank (NBB). Het verslag van de NBB bevestigt echter de vrees van velen: het grootste deel van deze investeringen blijken financiële constructies die jobs noch innovatie voortbrengen. In het rapport van de NBB wordt onder meer verwezen naar Arcelor Mittal, dat door middel van diverse financiële transacties een kapitaalverhoging doorvoerde van 26 miljard euro. Dat geld werd later doorgesluisd naar het buitenland in de vorm van intragroepsleningen en participatienemingen.

Contact: Meyrem Almaci -
Deel Deel
Meyrem Almaci

Federaal Volksvertegenwoordiger