Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Markante weersomslag
29 januari 2010 - In de laatste week van januari zijn bijzonder lage temperaturen gemeten. In Stavoren werd op dinsdag 26 en woensdag 27 januari achtereenvolgens -13,9 en -15,8 graden gemeten. Overdag op 26 januari kwam de temperatuur op weerstations langs het IJsselmeer niet hoger dan -6 graden.
Woensdagochtend 27 januari vroor het in Berkhout nog ruim 15 graden, maar in de middag was de temperatuur hier bij regenachtig weer al opgelopen tot bijna 5 graden boven nul. Zo'n temperatuurverandering in zo'n korte tijd komt niet vaak voor. Ook de verandering in luchtdruk was bijzonder groot: in het noorden wezen de barometers dinsdag nog 1043 hPa aan, woensdag daalde de luchtdruk tot onder 1010 hPa.

Kou in Europa
Ook in ons omringende landen was woensdag sprake van een markante weersomslag. In het noordoosten van Duitsland steeg de temperatuur binnen 24 uur van -20 graden naar iets boven het vriespunt. De eerste dagen van deze week zijn in het centrale deel en oosten van Europa uitzonderlijke lage temperaturen gemeten tussen -20 en -30 graden. Opmerkelijk was de -27,6 graden in het Oostenrijkse Gars (Niederösterreich). Dat was de laagste temperatuur in dertien jaar. De lage temperatuur hield verband met de dikke sneeuwlaag. In het noordoosten van Niederösterreich ligt volgens de Oostenrijkse weerdienst (ZAMG) in 20 jaar niet zoveel sneeuw.

Eerste uitgave: 29-01-10