Senternovem

29-01-2010 | Nieuwe kansen voor MKB internationaal

Ook in 2010 zijn er weer volop kansen voor het MKB om deel te nemen aan het Kaderprogramma. Met name het hoge subsidie percentage van 75% en de lange termijn netwerkvorming en de internationale markt en kennis infrastructuur blijven zeer aantrekkelijk. Daarbij moet het MKB dit niet zelf doen maar zich vooral aansluiten bij andere initiatieven. Naast het Kaderprogramma wordt er ook via andere projectvormen internationaal samengewerkt. In dit bericht een kort overzicht.

Inhoud

* Europees Netwerk Event op 4 Maart in Dusseldorf
* Eurostars voor MKB met 10% of meer RTD capaciteit
* Onderzoek uitvoerder in een Collective en Craft research project
* Internationale Pre-IPC (CORNET)

* ERA-SME

* Collective research projecten

* Craft projecten

Europees Netwerk Event op 4 Maart in Dusseldorf De gewenste deelname van MKB aan het Kaderprogramma ligt nog niet op het gewenste aandeel van 15%. Dit betekent dat er MKBs gezocht worden om deel te nemen. Om uw kansen te vergroten wordt er op 4 maart weer een Europees Netwerk Event georganiseerd voor de volgende onderzoekthema's:

-ICT

-Energie

-Nano- en productie technologie

De bijeenkomst is in Dusseldorf en wordt georganiseerd door Zenit. De deelnemers komen uit Duitsland, Belgie, Nederland, Luxemburg, Polen en Rusland. Er komen coördinatoren die op zoek zijn naar MKBs. Maar ook MKBs die zich willen aansluiten bij lopende initiatieven. De kosten voor deelname zijn slechts 35 euro.
Aanmelding en informatie
www.frp.nrw.de/network
Download de brochure
Meer informatie kan ook worden verkregen bij Bernd Janson (bj@zenit.de, +49-208-30004-22).

Eurostars in het kort

* voor MKB met 10% of meer RTD capaciteit
* Samenwerking met MKBs uit twee landen

* Binnen 2 jaar na afloop van het project moet het resultaat worden toegepast in de markt

* De subsidie bedraagt 45 procent voor onderzoek en 35 procent voor ontwikkeling

* Sluitingsdata 25 februari 2010 en medio 2010.

Meer informatie kunt u vinden op http://www.eurostars-eureka.eu/ of op de website van NL Innovatie.

Onderzoek uitvoerder in een Collective of Craftresearch project Bij Collective en Craft wordt het onderzoek uitbesteed aan RTD uitvoerders. Gespecialiseerde MKBs of spin-offs van Universiteiten en grote bedrijven kunnen heel goed als RTD uitvoerder mee doen. De uitbestede RTD wordt door de EU volledig vergoed. De MKB RTD uitvoerder wordt dus 100% betaald.
Meer informatie vindt u op de website van EG-Liaison.

Internationale Pre-IPC (CORNET)
Het is nu mogelijk om via een Internationaal Pre-IPC (Innovatie Prestatie Contract) samen te werken met buitenlandse partners. De Pre-IPCs worden uitgevoerd door branche- of regio-organisaties namens meerdere MKBs. De Internationale Pre-IPC bestaat uit twee delen:
1. onderzoeken van de mogelijkheden tot samenwerking, vormen van een internationaal consortium en opzetten projectplan voor internationaal collectief onderzoek

2. uitvoeren van internationaal collectief onderzoek in het kader van CORNET.

De subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten, met een maximum van 175.000 euro.
Sluitings datum 31-3-2010.
Meer informatie vindt u
op www.cornet-era.net en http://www.agentschapnl.nl/ipc/

ERA-SME
Internationaal samenwerken tussen MKB's en onderzoeksorganisaties kan met behulp van het combineren van Innovatievouchers in het kader van EraSME. Met maximaal 10 vouchers van 7500 euro, waarvan de MKB's zelf 2500 euro betalen, ontstaat een budget van 75.000 euro per jaar.Sluitingsdatum 31-3-2010.
Meer informatie vindt u
op www.era-sme.net en http://www.agentschapnl.nl/innovatievouchers/.

Collective research projecten
Samen met 3 nationale branche organisaties uit drie landen of één Europese branche organisatie en 3 MKBs kan onderzoek worden uitbesteed bij minimaal 2 onderzoek instellingen. De uitbesteding van onderzoek, ontwikkeling en training worden volledig door de EU vergoed. De branchevereniging en MKBs krijgen meestal geen 'geld' maar worden wel eigenaar van het resultaat.
Verwachte publicatie medio 2010.
Meer informatie vindt u op de website van EG-Liaison

Craft projecten
Samen met 3 MKBs uit drie landen kan onderzoek worden uitbesteed bij minimaal 2 onderzoekinstellingen. De uitbesteding van onderzoek, ontwikkeling en training worden volledig door de EU vergoed. De MKBs krijgen meestal geen 'geld' maar worden wel eigenaar van het resultaat. Dat kan onder andere als patent- of licentiehouder. Verwachte publicatie medio 2010.
Meer informatie vindt u op de website van EG-Liaison. Wijzigingsdatum | 29-01-2010