Gemeente Almere

Mijn afval maakt winst; Van afval naar grondstof

29-01-2010

Recyclingperron Argonweg Almere kan binnen een periode van zeven tot tien jaar naar een samenleving zonder afval groeien. Dit staat in de uitvoeringsnota `Mijn afval maakt winst' die wethouder Arno Visser (Stedelijk beheer) vrijdag 29 januari presenteerde. In de notitie wordt uiteengezet hoe Almere in drie fases toewerkt naar een nieuwe inzamelstructuur. Hierbij is sprake van een combinatie van meer inzamelen aan huis, meer inzet van het Ondergronds Inzamel Depot (OID) en de recyclingperrons.

Uit verschillende scheidingsproeven blijkt dat het huishoudelijk afval feitelijk een schat aan bruikbaar materiaal (plastic, glas, gft en papier) bevat. Geen afval maar grondstoffen dus, geschikt voor hergebruik. Goede inzameling levert winst op voor het milieu én de portemonnee. Wethouder Arno Visser: "Bij een juiste scheiding van plastic en gft door de inwoners is een verlaging van de afvalstoffenheffing realistisch".

De notitie `Mijn afval maakt winst' beschrijft drie afzonderlijke fases. Fase 1 richt zich op het inzamelen van plastic en papier. De inwoners krijgen daarvoor een aparte plastic bak (verplicht) en papier bak(vrijwillig) aangeboden. In fase 2 wordt de huidige duobak vervangen voor een gft bak en moet het restafval ingeleverd worden bij de OID in de buurt. In fase 3 zet de gemeente extra in op het scheiden van het overgebleven restafval in de OID. Uit dit restafval worden de drankenkartons, de metalen en het puin gefilterd. Het laatste beetje restafval zal worden verbrand. Op deze manier ontstaat er een gezond systeem voor de stad.

Plastic is een eerste stap

Sinds dit jaar is elke gemeente verplicht om plastic gescheiden in te zamelen. Deze landelijke ontwikkeling is door de gemeente in 2009 aangegrepen om vérder te denken. Wethouder Arno Visser: "In 2009 voerde we een aantal proeven uit. Ruim 300 huishoudens hebben plastic en papier ingezameld in een aparte bak. De resultaten van deze proeven waren op z'n zachtst gezegd spectaculair. Bij een juiste scheiding van gft-papier-plastic, bleef er maar erg weinig restafval over. Deze resultaten waren de basis voor een nieuwe denkwijze over afval. Geen afval maar grondstoffen is voortaan het uitgangspunt. Afval maakt winst."
Winter 2009