Kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen

29 januari 2010: De heer Atacho aanvaardt informatieopdracht

29-01-2010

De Gouverneur van de Nederlandse Antillen, mr. F.M.d.l.S. Goedgedrag, heeft deze week de ondervoorzitter van de Raad van Advies, de voorzitter van de Staten, en de politiek leiders van de politieke partijen die een of meer zetels in de Staten hebben behaald, geconsulteerd in verband met de vorming van een nieuw kabinet. Op basis van de uitgebrachte adviezen heeft de Gouverneur vanochtend een gesprek gehad met de heer P.J. Atacho. De Gouverneur heeft de heer Atacho verzocht een onderzoek te doen naar de mogelijkheid een nieuw kabinet te vormen dat op vruchtbare samenwerking met de Staten kan rekenen. Daarbij is de volgende informatieopdracht verstrekt:

In de besluitenlijst van het Politiek Overleg tussen de regering van de Nederlandse Antillen, de bestuurscolleges van de eilandgebieden van de Nederlandse Antillen en de regering van Nederland van 30 september 2009 is neergelegd dat de nieuwe staatkundige status van de eilandgebieden van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 zal zijn gerealiseerd. Daarvan uitgaande zal het nieuw te vormen Nederlands-Antilliaanse kabinet het laatste kabinet zijn van de staatkundige eenheid de Nederlandse Antillen. Er zal voldoende politiek draagvlak nodig zijn om in de voor ons liggende maanden de gewenste staatkundige hervormingen te realiseren.

Gelet op de bovenbedoelde afspraken en vanwege het feit dat het land de Nederlandse Antillen de facto een bestuurlijke eenheid in liquidatie is, geniet de ontmanteling van het land en de overdracht van taken en bevoegdheden aan de nieuwe entiteiten prioriteit. Daarnaast zal de regering uiteraard tot het einde toe haar zorgplicht jegens de burgers van de Nederlandse Antillen moeten blijven vervullen. Het laatste jaar van de Nederlandse Antillen zal in het teken moeten staan van totstandkoming van zaken die vóór de opheffing van het land de Nederlandse Antillen in het belang van de burgers en van de nieuwe entiteiten gerealiseerd moeten zijn. In de interim-periode zal uitsluitend nieuw beleid behoren te worden geïnitieerd, als dat onontkoombaar is en in het belang van de burgers aangewezen is.

Het is om die reden dat de Gouverneur van de Nederlandse Antillen de heer Atacho heeft verzocht om in het licht van het bovenstaande zo spoedig mogelijk te verkennen welke mogelijkheden op basis van de verkiezingsuitslag aanwezig zijn voor de vorming van een kabinet dat mag rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten en zo mogelijk draagvlak heeft op alle eilanden van de Nederlandse Antillen. Indien deze verkenning zal hebben uitgewezen dat deze mogelijkheden er zijn, zal de heer Atacho zo spoedig mogelijk een beperkt regeerakkoord, een beëindigingsakkoord (akuerdo di terminashon; agreement of termination), opstellen en een onderzoek instellen naar de mogelijkheid van de vorming van een kabinet (portefeuilleverdeling) dat bereid en in staat is zich te committeren aan de uitvoering van een beperkt regeerprogramma ("beëindigingsprogramma") met maatregelen voor de komende periode tot 10 oktober 2010 waarin het beleid ten aanzien van de navolgende prioriteiten is uitgewerkt:
* sturing geven aan het proces van opheffing van het Nederlands-Antilliaanse staatsverband en van de opbouw van de nieuwe staatkundige entiteiten van de Nederlandse Antillen, in goed overleg met de eilandgebieden en de andere Koninkrijkspartners, in het kader van en met inachtneming van de afspraken die in het thans lopende proces zijn, respectievelijk worden gemaakt;

* afronding van reeds ingezette trajecten die, mede in het kader en in het belang van de staatkundige veranderingen, vóór de opheffing van het Nederlands-Antilliaanse staatsverband ten behoeve van de nieuwe entiteiten en hun bevolkingen gerealiseerd moeten zijn;
* de voortdurende zorg voor het welzijn van de bevolking van de Nederlandse Antillen tot aan de datum van opheffing van het Nederlands-Antilliaanse staatsverband.

De heer Atacho heeft de opdracht als informateur aanvaard.

De Gouverneur heeft de heer Atacho verzocht uiterlijk op 12 februari 2010 een tussenrapportage over de voortgang van zijn informatiewerkzaamheden aan te bieden. Uiterlijk op 3 maart 2010 verwacht de Gouverneur van de heer Atacho een eindrapportage.

© Copyright 2002-2010 Kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen |