Gemeente Hoorn

College wil nieuwe hockeyvoorziening in Risdam-Noord

Het college wil een nieuw hockeycomplex aanleggen ten noorden van kunstijsbaan De Westfries. Het nieuwe complex moet de huidige hockeyvoorziening op de Nieuwe Steen vervangen. Deze is te klein geworden. Het college stelt de raad voor om de ruimtelijke ordeningsprocedure te starten en geld beschikbaar te stellen voor het maken van een ontwerp. De behandeling van het voorstel staat gepland voor de commissie van 9 februari en de raad van 16 februari. In Hoorn en omstreken is, net als in de rest van Nederland, een groeiende belangstelling voor hockey. In de afgelopen jaren is het aantal leden van de West-Friese hockeyclub WFHC gegroeid naar zevenhonderd. De huidige accommodatie (twee velden, clubhuis, kleedkamers) aan de Nieuwe Steen is te klein geworden voor de trainings- en competitiebehoeften van de club. Er is geen ruimte om uit te breiden op de Nieuwe Steen. Als noodoplossing maakt WFHC nu gebruik van faciliteiten van hockeyclub Spire in Hoogwoud. Daarnaast zijn de huidige velden aan de Nieuwe Steen dringend aan vervanging toe. Ze voldoen niet meer aan de eisen van de hockeybond. De gemeente Hoorn vindt het belangrijk dat de inwoners kunnen sporten en investeert dan ook in sportfaciliteiten. Het college wil daarom de hockeyvoorziening verplaatsen naar een locatie waar voldoende ruimte is voor de aanleg van vier nieuwe velden.

Nieuwe hockeyvoorziening
Het beoogde hockeycomplex bestaat uit vier velden, een clubhuis met kleedkamers en voldoende parkeergelegenheid. Het is gepland in het agrarische gebied tussen de Roskam en de Westfriese Parkweg, en tussen het Keern en de A7. Het moet een duurzame voorziening worden. De wens is om het complex in september 2011 klaar te hebben voor gebruik.

Onderzoeken
Het college heeft laten onderzoeken of een hockeyvoorziening op die locatie past. Er is onderzoek gedaan naar milieutechnische aspecten, zoals luchtkwaliteit, lichthinder, geluidshinder, bodemonderzoek, aantasting flora en fauna en een watertoets. Ook is onderzoek gedaan naar mogelijkheden voor duurzaamheid, gevolgen voor het verkeer en de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. Uit de verschillende onderzoeken blijkt dat er geen belemmeringen zijn om de hockeyclub in het gebied aan te leggen.

Proces
Het college heeft daarom besloten de volgende stappen te willen zetten in het proces. Dit zijn:

- de start van de ruimtelijke ordeningsprocedure om de agrarische bestemming van het gebied te veranderen in een sportbestemming,
- het laten maken van een ontwerp en een bijbehorend kostenplaatje. Op 8 februari informeert het college de omwonenden over de geplande hockeyvoorziening tijdens een bijeenkomst in cultureel centrum De Huesmolen. De bijeenkomst start om 19.30 uur. De behandeling van het collegevoorstel staat gepland voor de commissie van 9 februari en de raad van 16 februari. De gemeente neemt pas een definitief besluit over de aanleg van een hockeyvoorziening, nadat duidelijkheid is over het ontwerp en de kosten van deze nieuwe voorziening.
Laatste wijziging van deze pagina: 29 januari 2010