Gemeente Sneek


burgemeester brok uit

Sneek zwaait massaal burgemeester Brok uit

Burgemeester Arno Brok In een bomvolle Martinikerk nam Sneek vrijdagmiddag 29 januari afscheid van burgemeester drs. A.A.M. Brok die naar Dordrecht vertrekt om daar het burgemeestersambt te gaan vervullen. Tijdens een bijzondere raadsvergadering werd `formeel' het ontslagbesluit van de burgemeester aan de orde gesteld en unaniem aangenomen.

In zijn toespraak stelde de heer S. Tolsma, nestor van raad en voorzitter van de PvdA-fractie, dat het geen genoegen was om afscheid van de burgemeester te moeten nemen. ,,We begrijpen je overwegingen, maar we hadden je graag nog langer bij ons willen houden.''

Hij noemde de vertrekkende burgemeester genereus aimabel. ,,Een burgervader voor alle Snekers, van kinderen tot diamanten huwelijkspartners, mensen op straat, raadsleden en collegeleden. Een jonge burgervader met inhoud, persoonlijkheid en een warm gevoel voor een ander.'' Na een staande ovatie voor de burgemeester gaf Tolsma de burgemeester namens de gemeente Sneek een tweeluik met een foto van een ijssculptuur en een gedicht van de Sneker stadsdichter Henk van der Veer.

Hoewel hij vertrekt is er volgens de burgemeester geen sprake van afscheid. Hij zal altijd in Sneek en Friesland terug blijven komen. ,,De afgelopen 6 jaar in Sneek heb ik mij door u welkom mogen voelen en ben ik vele fijne en mooie mensen tegengekomen. Het zijn vooral de mensen geweest met wie ik mij de afgelopen jaren verbonden heb gevoeld.''

Hij sloot zijn laatste toespraak als voorzitter van de gemeenteraad van Sneek in het Fries af met de woorden: ,,It giet Snits goed, It giet Súdwest Fryslân goed, mar boppe-al: it giet Fryslân goed.'' Vervolgens overhandigde hij de ambtsketen aan loco-burgemeester B.J. van den Broek en de voorzittershamer aan raadsnestor S. Tolsma en werd de bijzondere raadsvergadering gesloten.

Na een kort muzikaal intermezzo van het Bogerman Kamerorkest was er gelegenheid de vertrekkende burgemeester nog eenmaal de hand te schudden. Honderden mensen maakte daar gebruik van. Collega's, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en sportverenigingen, maar vooral veel Snekers waren naar de Martinikerk gekomen om de laatste door de Kroon benoemde burgemeester van de Waterpoortstad uit te zwaaien.