Ingezonden persbericht

Juryvoorzitter Metaalunie Opportunity Award Jan Terlouw over mkb:

'Geef ze krediet, anders gaan ze failliet'

"Als het kabinet honderden miljarden in het bankwezen stopt, zou daar tegenover moeten staan dat er krediet gegeven wordt aan het mkb'. Want daar herstelt de economie het snelst door en creëer je de meeste werkgelegenheid. Het mkb is de ruggengraat van de economie. Het mkb moet de kans krijgen te investeren. Deze crisis is niet veroorzaakt door het mkb. Dat hebben anderen voor hun verantwoording te nemen. Ik zou dan ook willen oproepen: 'Bos en banken: eerst het mkb! Geef ze krediet anders gaan ze failliet!" Aldus Jan Terlouw, juryvoorzitter van de Metaalunie Opportunity Award die 27 april a.s. uitgereikt zal worden aan het bedrijf dat zich in de afgelopen tijd heeft onderscheiden door bij veranderende omstandigheden nieuwe kansen te creëren.

Terlouw doet de uitspraken in de Metaalunie uitgave 'Metaal & Techniek' van deze maand. In het interview zegt Terlouw, ondermeer de oud-minister van Economische Zaken in de kabinetten Van Agt I en II, niet veel te verwachten van de 20 ambtenarengroepen die met bezuinigingsvoorstellen komen. "Ze zullen in ieder geval overstemd worden door politieke belangen. Het gaat immers om politieke prioriteiten. We zijn als mensen, dus ook politici, totaal niet rationeel, we denken en handelen vanuit emoties."

Overigens voorspelt Terlouw dat de huidige economische teruggang niet lang meer zal duren. "Maar het is geen wiskunde. Het heeft te maken met vertrouwen. Ik had in 2008 al het gevoel dat de recessie eind 2009 over zou zijn. Er zit wel een lange nasleep aan, voornamelijk door het overheidstekort. Volgens het kabinet zal Nederland er tot 2018 mee te kampen hebben. Daar geloof ik niets van. Economisch herstel gaat meestal gepaard met grotere groei dan voorspeld was. Het komt veel sneller goed", aldus Terlouw.

Terwijl de verschillende kabinetten Balkenende op dit moment niet altijd als even positief ervaren worden in Nederland, oordeelt Terlouw over het derde kabinet Van Agt waarin hij de 'twijfelachtige eer had minister van Economische Zaken te zijn', nog veel harder: "Het was een slecht kabinet en we ondervonden net het begin van een economische terugval. Dat maakte het politiek gezien erg lastig."

De Koninklijke Metaalunie is met 13.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.