Ingezonden persbericht

Amsterdam, 29 januari 2010

Lobbysucces: provincie N-H komt op voor zware industrie

Op zwaar aandringen van VNO-NCW Noord-Holland en MKB Noord-Holland heeft de provincie besloten aan de bedrijven uit de hogere milieucategorieën, met name de zware industrie, apart aandacht te besteden in haar structuurvisie. Vincent Wanders, voorzitter VNO-NCW Noord-Holland: "De dreiging dat lokale bestuurders de industrie de nek omdraaien, was te groot. Gelukkig heeft de provincie dat op tijd ingezien en maakt zij nu een geografische kaart, waarop de ruimte is ingetekend voor deze belangrijke bedrijven."
Ook Margreet Kops, voorzitter MKB Noord-Holland, is verheugd over dit voornemen van de provincie. "Gemeenten hebben er een handje van deze bedrijven te weren of te verplaatsen bij een herstructurering. Ze worden ten onrechte als vervuilend en vies gezien," aldus Kops. "Speciale aandacht voor deze bedrijven is altijd nodig".

Toch zijn beiden nog niet klaar met de lobby rondom de structuurvisie. Vooral het instellen van een provinciale welstandscommissie (ARO) ligt bij hen moeilijk. "Zo'n commissie werpt alleen maar meer drempels en bezwaren op voor investeringen door ondernemers in het landelijke gebied", aldus Wanders. "Onnodig", vindt Kops.