Ingezonden persbericht



---



Bongerd 18, Heerlen, www.SCHUNCK.nl

PERSBERICHT

Stanley Donwood in SCHUNCK* met Red maze

Van 29 januari tot 14 maart 2010

Donwood, de kunstenaar die verscheidene albumhoezen ontwierp voor de band Radiohead exposeert begin 2010 in SCHUNCK* zijn Red maze, de allereerste overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre tot nu toe.

Red maze begint met de fysieke representatie van de sensatie verdwaald te zijn, verstrikt en verbijsterd.

Donwood maakte het artwork voor het album Amnesiac van Radiohead (waarvoor hij een Grammy won) met in het achterhoofd de mythe van de minotaurus en het labyrint. De stad vormde de denkbeeldige gevangenis, zoals in de etsen van de 18e eeuwse Italiaanse graficus Giovanni Batista Piranesi, die bekend werd door zijn fantasierijke carceri (kerkers), etsen die door hun originaliteit een vernieuwing van de etskunst betekenden. In Red maze laat Donwood de bezoeker dwalen door en langs zijn werk. Hij tovert de expositieruimte in SCHUNCK* om tot een doolhof van thematisch ingerichte kamers en gangen die deze kamers met elkaar verbinden. Zoals de krochten van de menselijke geest geheel zelfstandig en eigengereid van het een naar het ander leiden zonder zich rekenschap te geven van chronologie of een ander 'logisch' ordeningsprincipe, zo zal Stanley Donwoods werk te zien zijn in Red maze, het labyrint van kamers en gangen met verschillende plafondhoogtes, opgebouwd uit golfplaat en ruwe betimmering. Zowel vroeg als recent werk, beeldend, audiovisueel en Donwoods korte verhalen zijn te zien in Red maze. Daarnaast kan de bezoeker op een ambachtelijke drukpers zelf een afdruk maken van een speciaal door Stanley Donwood ontworpen werk.

Opening (29/01) en sluiting (14/03) op prettig ongebruikelijke wijze Zowel de opening op 29 januari als de afsluiting van Red Maze in het weekend van 14 maart zijn ongebruikelijk. Op de openingsdag speelt de draad van Ariadne een grote rol in het straatbeeld van Heerlen vooraf aan de officiële opening om 17.00 u in SCHUNCK*. In het weekend van 14 maart wordt de expositie op hoogst ongebruikelijke wijze afgesloten. Houd www.SCHUNCK.nl in de gaten voor details. Vermeld kan wel al worden dat publiek in de gelegenheid gesteld wordt een echte Donwood te bemachtigen zonder de portemonnee te hoeven trekken.

Red Maze & Radiohead Music - dinsdag 9 maart om 19.30 u Een avond met verrassende crossovers tussen de kunst van Donwood en de muziek van Radiohead, niet traditioneel uitgevoerd. Mét een rondleiding door de expositie.

Bij de expositie verschijnt een catalogus door de kunstenaar zelf vormgegeven. Vanaf 29 januari verkrijgbaar in SCHUNCK*.