Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Het Boekenpaleis

Rondleiding Universiteitsbibliotheek Binnenstad

Vrijdag 29 januari 2010 15.00 uur

Recent is de nieuwe Universiteitsbibliotheek Binnenstad (UBB) opgeleverd.

Een van de twee boekenpaleizen, waar studenten zich keizer wanen. Hier bevinden zich ongeveer 115 kilometer boeken; 20 kilometer zichtbaar in de Universiteitsbibliotheek in De Uithof (UBU) en 8,5 kilometer zichtbaar in de nieuwe Universiteitsbibliotheek in de Binnenstad (UBB).

De UBU toont de mogelijkheden van moderne architectuur in zijn volle glorie. De UBB is daarentegen een juweel voor de geschiedenis in de binnenstad. In een rondleiding door de UBB toont Aorta het samenspel van nieuwbouw, een historisch pand vol verhalen en de inspiratie die de architecten daarin vonden.

De UBB is gevestigd in het voormalige werkpaleis van Lodewijk Napoleon. Het oude paleis uit 1807 is de afgelopen jaren gerenoveerd en heringericht als Universiteitsbibliotheek Binnenstad. Het totale complex omvat zes Rijksmonumenten. Deze voorheen niet toegankelijke panden zijn in de nieuwbouw voor iedereen ontsloten. De entree aan de Drift en de 'grande galerie', voorheen vooral boekenopslag, zijn nu het kloppend hart van het complex en fungeren juist als een ontmoetingsruimte voor bezoekers en studenten.

Grosfeld van der Velde architecten heeft voor de nieuwbouw bewust gekozen voor een eenduidige materialisatie, detaillering en kleurstelling, waardoor er eenheid ontstaat in het gebouwencomplex. Daarnaast is er bijzondere aandacht besteed aan het terugdringen van details en installatie ten behoeve van de sfeer en monumentaliteit. Een licht en transparant gebouw is het resultaat.

Architectuurgids Sabine Todd neemt u mee langs de geschiedenis en de toekomst van de Universiteitsbibliotheek Binnenstad. Het enige, echte boekenpaleis in Nederland!

Aanvang: 15:00 uur
Vertrek: voordeur Universiteitsbibliotheek Binnenstad, Drift 27, Utrecht centrum Duur: 1 uur
Kosten: 5,00 euro per persoon; 4,25 euro voor U-pas, studenten, 65+, CJP en Vrienden van Aorta Inschrijven en informatie: van tevoren reserveren is noodzakelijk. U kunt zich per e-mail opgeven via tours@aorta.nu, telefonisch via 030.2321686, of aan de balie. S.v.p. erbij vermelden of u in het bezit bent van een U-pas, studentenpas, 65+-pas, CJP-pas of dat u Vriend van Aorta bent. NB: Bij onvoldoende deelnemers gaat de rondleiding niet door.

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390 Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht