Gemeente Tilburg

Hierbij ontvangt u ter informatie een RECTIFICATIE van het persbericht van de gemeente Tilburg, dat gisterenmiddag is verzonden.

Nummer
2010027SV
Datum
27 januari 2010
Onze Buurt Veilig uitgebreid naar Tilburgse wijk 't Zand

Op 29 januari start in de Tilburgse wijk 't Zand het initiatief Onze Buurt Veilig. Dit is de tweede wijk in Tilburg waar bewoners en ondernemers zich samen met de initiatiefnemers, gemeente Tilburg, politie Midden en West Brabant, Interpolis en Rabobank Tilburg en omstreken, inzetten voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Bewoners en ondernemers spelen in Onze Buurt Veilig zélf een cruciale rol. Zij weten namelijk wat er speelt in hun wijk. Via de website www.onzebuurtveilig.nl kunnen zij ideeën melden om de leefbaarheid en veiligheid van de buurt te vergroten. Ook kunnen bewoners en ondernemers op de website adviezen/tips en hulp krijgen ter verbetering van de veiligheid van hun woning en of bedrijfspand.
Officieel startsein
Op vrijdag 29 januari tussen 13.30 en 15.30 uur trekt een grote groep medewerkers van de vier initiatiefnemers de wijk 't Zand in. Zij gaan in gesprek met bewoners en ondernemers over veiligheid en leefbaarheid en het doel van het platform. Het onlangs geïnstalleerde buurtpreventieteam is eveneens van de partij. Ook voor hen is de site een belangrijk communicatiemiddel.
Resultaat
De wijk de Besterd had de landelijke primeur. Onze Buurt Veilig startte daar al in september 2009 en met een bemoedigend resultaat. Bewoners en ondernemers maken goed gebruik van de site. Via www.onzebuurtveilig.nl worden ideeën en opmerkingen gemeld en vervolgens opgepakt door de verschillende initiatiefnemers. Wanneer ook in de wijk 't Zand de resultaten positief zijn, wordt dit jaar het initiatief nog verder verspreid over verschillende Tilburgse wijken.
Inzicht en oplossingen
Het doel van de site is inzicht bieden en oplossingen aanreiken om de veiligheid en leefbaarheid te vergroten, maar vooral het voorkómen van onveilige situaties binnen én buiten. De vier betrokken partners in dit initiatief hebben elk hun eigen reden om deel te nemen aan dit project. De gemeente als belangenbehartiger en verantwoordelijk voor de (sociale) veiligheid. De politie Midden en West Brabant vanwege de primaire taak om de veiligheid van de burgers te vergroten. Rabobank Tilburg stelt zich op als levenslange financiële partner; met de kracht van haar lokale betrokkenheid. En verzekeraar Interpolis (hoofd initiator) is de risicospecialist; met alle kennis en ervaring op het gebied van risico's en preventie.
Veiligheid grotere zorg dan crisis of klimaat
Met Onze Buurt Veilig streven de initiatiefnemers ernaar een belangrijke bijdrage te leveren aan de overheidsdoelstelling tot het terugdringen van de criminaliteitscijfers met 25%. Uit onderzoek* blijkt namelijk dat niet de economische crisis of het klimaat Nederlanders zorgen baart, maar juist het onderwerp veiligheid. Een groot deel van de Nederlanders,

43%, ziet criminaliteit zelfs als grootste maatschappelijk probleem. Ook zijn ze ontevreden over de veiligheid van de eigen leefomgeving.
* Onderzoek uit 2009 van Anker Solutions in opdracht van Achmea.