Raad van State


vrijdag 29 januari 2010
10.00 uur
Zitting over de zogenoemde aanwijzing die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oud-West van de gemeente Amsterdam heeft gegeven aan een kinderdagverblijf uit Amsterdam. Het dagelijks bestuur vindt dat het kinderdagverblijf te weinig leidsters inzet bij de opvang van kinderen. Het kinderdagverblijf zou in strijd handelen met ministerieel beleid over de kwaliteit van kinderopvang. Ook voldoet het kinderdagverblijf niet aan het convenant dat aanbieders en afnemers van kinderopvang in overleg hebben opgesteld, aldus het dagelijks bestuur. Het kinderdagverblijf komt tegen de aanwijzing in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Amsterdam heeft in juni 2009 een eerder beroep van het kinderdagverblijf ongegrond verklaard. (zaaknummer 200905463/1)

11.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Leudal heeft opgelegd aan de eigenaar van een zeugen- en pluimveehouderij aan de Hollander in Heythuysen. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat de veehouder in strijd met de milieuvergunning een opslagruimte gebruikt als pluimveestal. Verder heeft de veehouder nog niet de zogenoemde luchtwassers in de varkensstallen geïnstalleerd. Dit is voorgeschreven in de milieuvergunning. De veehouder is het niet eens met de dwangsom en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij bestrijdt de overtredingen niet, maar vindt dat er sprake is van overmacht. De legkippen zouden besmet zijn met een pluimveeziekte, zodat het niet mogelijk is de dieren uit de opslagruimte weg te halen. Bovendien stoot het bedrijf minder ammoniak en geur uit dan volgens de vergunning is toegestaan. Het ontbreken van de luchtwassers is dan ook niet slecht voor het milieu. Ten slotte is de veehouder van mening dat het gebruik van de opslagruimte als pluimveestal kan worden gelegaliseerd, zodat ook daarom het gemeentebestuur geen dwangsom had mogen opleggen. De zitting gaat ook over de weigering door het gemeentebestuur om de milieuvergunning van de pluimveehouderij in te trekken. Een aantal inwoners van Heythuysen had hierom verzocht. Zij ondervinden overlast van de pluimveehouderij. Ook vrezen zij voor nadelige gevolgen voor het milieu. (zaaknummers 200903965/1 en 200904460/1)
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'De Muntel - De Vliert' van de gemeente 's-Hertogenbosch. Het plan heeft betrekking op de woonwijken De Muntel en De Vliert. Twee inwoners van Den Bosch hebben een motorwinkel en een werkplaats voor reparaties aan motoren aan de Van Gilsstraat. Deze panden zijn aan de achterkant verbonden met twee garageboxen die ook als winkel en werkplaats worden gebruikt. Het bestemmingsplan staat het gebruik van de garageboxen echter niet toe. Daartegen komen de eigenaren van de winkel en werkplaats in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook zaaknummer 200907266/1 die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op dinsdag 26 januari om 10.45 uur heeft behandeld. Die zaak gaat over de dwangsom die het gemeentebestuur aan beide inwoners heeft opgelegd vanwege het gebruik van de garageboxen als winkel en werkplaats. (zaaknummer 200904084/1)