Publicerad: 2010-01-29 01:24:53 CET
PricewaterhouseCoopers - Pers Bericht

Het vertrouwen van de CEO's herneemt zich na de recessie, snel herstel in opkomende economieën; ontwikkelde landen zijn voorzichtig

Bijna 40 percent van de CEO's plannen om het personeelsbestand in 2010 te laten stijgen

DAVOS, Zwitserland, 29 jan. 2010 (GLOBE NEWSWIRE) - De CEO's lieten hun ergste vrees voor een verlengde recessie achter zich en hernamen het vertrouwen na de sombere vooruitzichten van een jaar geleden. Dat staat te lezen in het 13de Wereldwijde Jaarrapport van de CEO's van PricewaterhouseCoopers.

Dit groeiend vertrouwen werd vertaald in een geplande toename in aanwervingen, met bijna 40% van de CEO's die verwacht dat het aantal werknemers dit jaar zal stijgen. Dit staat in contrast met de 25% CEO's die plant om volgend jaar het aantal jobs terug te dringen, wat bijna de helft minder is dat het aantal dat het afgelopen jaar het aantal werknemers verminderde.

In Azië, Oceanië en Canada denkt ongeveer de helft van de CEO's dat de wergelegenheid in 2010 zal toenemen en in Brazilië is dit cijfer zelfs meer dan 60%. In het Verenigd Koninkrijk daarentegen zegt bijna een vijfde van de Britse CEO's dat ze verwachten dat het aantal werknemers in 2010 met meer dan 8 percent zal stijgen.

Het rapport vond dat in totaal 81 percent van de CEO's wereldwijd vertrouwen heeft in de vooruitzichten voor de komende 12 maanden, terwijl 18 percent zei dat ze pessimistisch was. Een jaar geleden zei 64% dat ze vertrouwen had en 35 percent was toen pessimistisch. 31 percent van de CEO's zei dat ze nu 'zeer veel vertrouwen' heeft in hun projecten op korte termijn, wat een groei is van 10 punten in vergelijking met vorig jaar.

Het rapport toont het opvallend verschil in vertrouwen bij de CEO's in opkomende economieën en ontwikkelde landen. In Noord-Amerika en West-Europa bijvoorbeeld zei 80 percent van de CEO's dat ze vertrouwen had in een groei voor volgend jaar. In Latijns-Amerika en China/Hong Kong was dat 91 percent en in India 97 percent. Als we naar een langere periode kijken, zijn de resultaten meer egaal. In totaal drukte meer dan 90% van de CEO's hun vertrouwen uit in een groei tijdens de volgende drie jaar.

Voor wat de toekomst betreft zei 60 percent van de CEO's dat ze verwacht dat de nationale economieën zich slechts zullen hernemen in de tweede helft van 2010 of later, terwijl 13 percent zei dat het herstel al onderweg was en 21 percent zei dat het zou beginnen tijdens de eerste helft van dit jaar. De terugkeer naar groei was het snelst in China, waar 67 percent van de CEO's zei dat het herstel in 2009 begonnen was. Maar bijna twee derden van de CEO's in de VS en meer dan 70 percent in West-Europa zei dat het keerpunt er niet zou komen voor het midden van 2010.

"De vrees voor een wereldwijde economische terugslag is afgenomen en de CEO's zijn meer opgetogen over hun vooruitzichten," zei Dennis M. Nally, wereldwijd bestuurder van PricewaterhouseCoopers. 'Maar het vertrouwen van de CEO's is gematigd door de traagheid van het herstel en de impact van de soms drastische kostenreducerende en andere maatregelen die genomen worden om de crisis te boven te komen. De opkomende economieën herstellen duidelijk sneller dan deze die meer ontwikkeld zijn. Bedrijven met de beste vooruitzichten voor een vroeg herstel zijn deze die zich door de recessie heen hielpen en steeds oog hadden voor het herstel dat zou komen.

'De timing van het herstel zal afhangen van de geografische ligging en de industrie,' zei de heer Nally. "In sommige snel groeiende economieën is het keerpunt nabij, maar de CEO's in de landen die het hardst door de crisis werden getroffen, voorspellen dat de gevolgen blijven aanhouden in 2010 en later. De CEO's moeten zich nu richten op het nemen van strategische beslissingen met betrekking tot het investeren in groei om een concurrentieel voordeel te verkrijgen.'

Andere belangrijke bevindingen van het 13de Wereldwijde Jaarrapport over CEO's van PwC


* Een llangdurige wereldwijde recessie blijft de grootste bekommernis bij de CEO's wereldwijd (65 percent), kort gevolgd door angst voor te veel regularisering (60 percent).


* De CEO's waren zeer duidelijk over de dreiging vann te veel regularisering. Meer dan twee derden van de CEO's ging niet akkoord met de mening dat de overheden de algemene last van de regularisering verminderd hebben.


* Om de strijd met de recessie aan te gaan zei 90 peercent van alle CEO's dat hun bedrijven tijdens de afgelopen 12 maanden kostenverminderende maatregelen hadden ingevoerd, met de grootste groep in de V.S., West-Europa en het V.K. En bijna 80 percent zei dat ze tijdens de volgende drie jaar op zoek zouden gaan naar kostenverminderingen.


* Meer dan een op vier CEO's gelooft dat dee reputatie van hun industrie beklad werd door de recessie. Maar 61 percent van de CEO's in de sector van de banken en kapitaalmarkten zei dat er een terugval was in het vertrouwen in hun industrie.


* Risicomanagementt werd belangrijker voor de CEO's als gevolg van de recessie. 41 percent van de CEO's plant om belangrijke aanpassingen uit te voeren aan de manier waarop hun bedrijf omgaat met het beheer van risico's.


* Meer dan 60 peercent van de CEO's zei dat hun bedrijven zich voorbereiden op de impact van de opwarming van de aarde en gelooft dat deze inspanningen de reputatie van hun bedrijf zullen verbeteren.

'De CEO's zullen zich tijdens de komende maanden in een post-survival stemming bevinden. Hun grootste spijt over hoe ze de recessie aangepakt hebben, betreft het niet volledig begrijpen van de risico's en het er niet in slagen om sneller te reageren," zei de heer Nally. "Het belang van risicomanagement was de meest geciteerde les die uit deze financiële crisis geleerd moet worden. CEO's leren hoe ze risicomanagement moeten afwegen tegen vastberadenheid en flexibiliteit in hun poging om terug succesvol te zijn."

Opmerkingen van de redacteurs:


* Het volledige rapport en de ondersteunendde grafieken kan gedownload worden op www.pwc.com/ceosurvey.


* PricewaterhouseCoopers (www.pwc.com) levertt industriegerichte dienstverlening met betrekking tot assurance, taks en advies om het publieke vertrouwen op te bouwen en de waarde voor onze klanten en hun stakeholders te vergroten. Meer dan 163.000 mensen in 151 landen in ons netwerk delen hun meningen, ervaringen en oplossingen om nieuwe perspectieven en praktische raadgevingen uit te wisselen.


* PricewaterhouseCoopers en PwC veerwijzen naar het netwerk van bedrijven die deel uitmaken van PricewaterhouseCoopers International Limited (PwCIL). Elk bedrijf is een aparte legale entiteit en treedt niet op als agent voor PwCIL of een ander bedrijf. PwCIL levert geen enkele dienst aan klanten. PwCIL is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de handelingen of nalatigheden van een van zijn bedrijven en kan geen controle uitoefenen op hun professioneel oordeel of hen op een bepaalde manier tot iets verplichten. Geen enkel bedrijf is verantwoordelijk of aansprakelijk voor de handelingen of nalatigheden van een ander bedrijf en het kan geen controle uitoefenen op het professionele oordeel van een ander bedrijf of een ander bedrijf of PwCIL op een bepaalde manier tot iets verplichten.

CONTACT: PricewaterhouseCoopers LLP