Dienstenbond CNV

Nieuws

28 januari 2010

Gesprek met producenten doet leveringsvoorwaardeninitiatief in nieuwe fase belanden!

Vorige week hebben CNV Media, FNV en Crewbelangen een gesprek gehad met de Onafhankelijke Televisieproducenten. We hebben daarop intensief overleg gehad met onze kerngroepleden en onze collega's van FNV en Crewbelangen. Gezamenlijk hebben we besloten om een nieuwe stap te zetten in ons initiatief. Wij kondigen (zonder dat we de voorwaarden intrekken) een adempauze af qua hanteren van de nieuwe voorwaarden, door jullie te vragen met eventuele verzoeken van opdrachtgevers om niet de voorwaarden te hanteren, tijdelijk coulant om te gaan. We creëren hiermee een adempauze om de televisieproducenten de ruimte te geven, om wat ze toegezegd hebben aan ons--hulp bij het oplossen van de grote problemen die freelancers camera en geluid in de omroepwereld ervaren--ook daadwerkelijk vorm te geven.

De afgelopen maand hebben velen van jullie zich met hart en ziel en tomeloos enthousiasme ingezet om verbeterde leveringsvoorwaarden en daarmee een genezing van de verziekte audiovisuele markt tot stand te brengen. We kunnen vanuit het CNV dan ook niet genoeg benadrukken hoe enorm veel respect wij daarvoor hebben. Jullie hebben reden genoeg om erg trots te zijn op jullie zelf, omdat jullie iets unieks tot stand hebben gebracht: Een volwassen dialoog over leveringsvoorwaarden voor freelancers die zijn weerga niet kent in Hilversum!

Nu we ruim een maand bezig zijn, hebben we in goed overleg met onze uiterst betrokken achterban, besloten om te adviseren tot een adempauze. Wij adviseren jullie niet om de leveringsvoorwaarden die jullie hebben ingediend in te trekken. Wij adviseren jullie ook nadrukkelijk om niks te ondertekenen voor zover het de leveringsvoorwaarden van facilitaire bedrijven uit december 2009 betreft. Wel adviseren we jullie om vanaf heden tot 22 februari coulant om te gaan met verzoeken van opdrachtgevers. De reden dat wij adviseren tot deze adempauze ligt in het constructieve, maar van veel open eindes voorziene overleg dat we samen met FNV en Crewbelangen deze week hebben gehad met de OTP. De OTP is de vereniging van Onafhankelijke Televisie Producenten, een werkgeversvereniging waar onder meer Eyeworks, Endemol en ID-TV bij zijn aangesloten.

Overleg met producenten

In het overleg met de OTP, is ons verteld, dat de televisieproducenten graag voor ons een fatsoenlijke gesprekspartner willen zijn, die willen helpen bij het oplossen van de problemen die jullie ervaren. Ze willen dat geen een partij zich slecht behandeld voelt. De problematiek van slechte planning, het creëren van een helder verschil tussen opties en boekingen en de te lange betalingstermijnen willen de OTP gaan aanpakken. De OTP hebben ons toegezegd om de voorwaarden te agenderen op het OTP-overleg tussen producenten op 18 februari en spoedig daarna met een officiële reactie naar ons toe te komen. Ook hebben ze aan ons laten weten, dat het niet in ons nadeel zou werken om tot die tijd wat rust in de markt te brengen, door voor wat de CNV-voorwaarden betreft een tijdelijke adempauze in te lassen. Om de producenten wat bezinkingstijd te geven én om de mogelijkheid aan te grijpen om nóg meer draagvlak te creëren in die tussenperiode, hebben we besloten om een moratorium af te kondigen. Wij gaan dit vandaag in een hier bijgevoegde officiële verklaring naar facilitairen, omroepen en producenten communiceren. Daarna zullen we afhankelijk van de inhoud van de reactie van de OTP en in overleg met leden en collega-organisaties besluiten welk vervolgtraject we gaan bewandelen. We houden daarbij alle opties open. We hopen natuurlijk, dat de producenten de naar onze mening grote verantwoordelijkheid, die zij hebben om de problemen in de branche op te lossen, ook nemen.

Overleg met Hoens

Ook met Hoens Broadcast Facilities hebben we vorige week een gesprek gehad. Het was een goed gesprek, waarin Hoens tegenover ons aangaf erg positief te staan tegenover de nieuwe voorwaarden en zich volop inspant om ieder geval individueel te behandelen. Een nette omgang met freelancers, die naar wij hopen vergezeld blijft gaan van "practice what you preach".

Veel steun

Wij constateren dan ook dat--al hebben we nog niet alle partijen persoonlijk kunnen spreken in deze veelkoppige markt--de facilitaire bedrijven onze beweging grotendeels begrijpen en ondersteunen. Begrip en ondersteuning, die wij ook krijgen via steunbetuigingen uit de hoek van medewerkers van facilitaire bedrijven en productiehuizen, maar ook van regisseurs en andere omroepmedewerkers die met de freelancers samenwerken. Deze ondersteuning vinden wij natuurlijk fantastisch en hartverwarmend! Wij constateren daarnaast dat de groep freelancers die al onder de CNV-voorwaarden heeft kunnen werken groeiende is en beschikken over betrouwbare informatie, dat het percentage, dat bij de grote facilitaire bedrijven de voorwaarden heeft ingediend, hoog is. Dat wij een adempauze adviseren aan onze leden, heeft dus te maken met de kracht van onze positie (we zitten in een
"onderhandelingssituatie") en onze wens om het draagvlak nog verder te verbreden, ook naar onze leden, die nog niet de voorwaarden hanteren. Tegen hen willen we zeggen dat we jullie steun hard nodig hebben de komende tijd. Als er ergens een kans is om tot een verbetering te komen, dan is die er nu, maar dat kan alleen door een zo breed mogelijke coalitie van freelancers!

Helderheid

Wij ontvangen geluiden vanuit de facilitaire bedrijven dat ze het lastig en onwenselijk vinden dat er allerlei individuele uitzonderingen op de voorwaarden verzocht worden door de freelancers. Dit leidt voor hen tot veel administratieve lastendruk en komt de helderheid van het initiatief niet ten goede. Wij vragen jullie dan ook om hier terughoudend mee om te gaan. Wijzigingen in de voorwaarden doen wij het liefste collectief en in afstemming met alle leden, nadat we de pijnpunten bij leden, omroepen, facilitairen en producenten in de huidige en de komende maand helder in kaart hebben gebracht.

Facilitaire bedrijven

Vanuit de AFN (vereniging van facilitaire bedrijven) hebben wij inmiddels een concept ontvangen voor een gezamenlijke publicatie in De Spreekbuis. Wij zijn daar erg verheugd over, want hiermee laten de leden van de AFN zien dat ze hun verantwoordelijkheid voor het verbeteren van de branche willen gaan nemen. Begin volgende maand gaat die publicatie verschijnen.

Doe mee op het forum en praat mee over je toekomst!

Nu het initiatief in een nieuwe fase is beland, zal de functie van het forum (waarop inmiddels al bijna 500 berichten staan) ook verschuiven. Wij zijn zeer benieuwd naar de mening van ál onze leden, ook de leden, die niet gelijk voorwaarden zijn gaan hanteren, over hoe wij het initiatief nóg sterker kunnen maken. Met respect voor elkaars soms verschillende meningen, maar met gebruikmaking van jullie onuitputtelijke creativiteit en gezamenlijke doel om de markt te verbeteren, moeten we tot inspirerende ideeën kunnen komen. Ons forum is vindbaar op engcrew.forum2go.nl en exclusief voor ál onze leden.

Vervolg

Binnenkort ontvangen jullie verdere informatie over de voortgang van de gesprekken met belanghebbenden, waar we natuurlijk mee verder gaan om het draagvlak te verbreden. Ook over het organiseren van een gezamenlijke avond met Crewbelangen en FNV (na afloop van onze adempauze en de reactie vanuit de producenten) houden we jullie op de hoogte. De datum, die wij met FNV en Crewbelangen hiervoor hebben afgesproken is maandagavond 1 maart vanaf 19:30, dus markeer die avond alvast in jullie agenda indien mogelijk.

Mochten jullie nog vragen of opmerkingen hebben dan kunnen jullie contact opnemen met jullie bestuurder Peter Bloemendaal. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 035-6460589. Extra ondersteuning bij het intensieve werk dat we samen met onze leden doen door lid van ons te worden en actief mee te praten over hoe we dit initiatief nóg verder ontwikkelen blijft natuurlijk ook gewenst! Aanmelden kan via deze site.