Dienstenbond CNV

Nieuws

28 januari 2010

Periodiek overleg en sociale innovatie bij Achmea

Tijdens het periodiek overleg bij Achmea is gesproken over de re-integratie van medewerkers, de identiteit van Achmea, SENS en het ATC. Tevens is de taskforce sociale innovatie van start gegaan.

Met betrekking tot de re-integratie in de eerste 104 weken, is in 2008 het werken naar vermogen ingevoerd. Gekeken wordt daarbij naar de mogelijkheden van een arbeidsongeschikte medewerker op basis van kennis, kunde, competenties en belastbaarheid. Zowel Achmea als de medewerker doen hun best om de medewerker succesvol te laten integreren. Om dat nog succesvoller te laten zijn wordt de re-integratie-unit Achmea Reïntegratie Support opgericht, dat opgehangen wordt bij het ATC. Hiermee wordt bedoelt dat de medewerker re-integreert naar passend structureel werk over de divisies heen binnen of buiten Achmea, of er wordt gekeken naar passend tijdelijk werk. Daarbij is wel het doel om weer terug te keren naar het oude werk.

In de meeste divisies is Achmea nu bezig met het SENS-programma. Doel daarbij is efficiënter te werken. Volgens Achmea verloopt dat zonder problemen. Als dat zo is, dan is dat prima. Is dat niet zo, dan verneemt uw bestuurder Ike Wiersinga dat graag van u.

Hoewel het ATC nog steeds in staat is om boventallige medewerkers naar ander werk te bemiddelen, is het slagingspercentage wel gedaald. Achmea en het ATC doen er alles aan om ervoor te zorgen dat medewerkers aan de slag gaan, c.q. blijven.

Op 22 januari 2010 is het platform Sociale Innovatie bij Achmea van start gegaan. In dat platform zitten vertegenwoordigers van Achmea, de medezeggenschap, CNV Dienstenbond en collega-vakorganisaties. In dat platform wordt invulling gegeven aan de in de cao genoemde studie-afspraken over modernisering van de cao, vooronderzoek vernieuwing Achmea Select, vooronderzoek mobiliteitsplan, verankering mogelijkheid werken rondom pensioengerechtigde leeftijd en pilot individueel roosteren.
Geconstateerd wordt dat de studies met betrekking tot Achmea Select en het mobiliteitsplan (waaronder thuiswerken) de meeste prioriteit hebben.
In kleinere werkgroepen zal met 5 onderwerpen aan de slag worden gegaan. Met betrekking tot het mobiliteitsplan hebben vakorganisaties Achmea aangeboden gebruik te maken van het kenniscentrum vervoer dat door de vakorganisaties is opgericht.
Een volgende keer zullen wij u informeren wat er in die werkgroepen is besproken.

Binnenkort starten de cao-onderhandelingen over de nieuwe Achmea-cao weer. Vanzelfsprekend hoort u daarover van ons. Maar u kunt ook zelf meepraten over de te maken afspraken. Als u daar belangstelling voor heeft dan kunt u dat uw bestuurder Ike Wiersinga laten weten.

Voor vragen of opmerkingen, ervaringen met betrekking tot SENS of als u belangstelling heeft om mee te praten over de cao, dan kunt u dat laten weten aan uw bestuurder Ike Wiersinga
(i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl).