Gemeente Enschede

Twee winnaars Auke Vleer-prestatieprijs: zwemster Magda Toeters en FC Twente

Tijdens het sportgala 2010 zijn er twee Auke Vleer-prestatieprijzen uitgereikt. Naast FC Twente mocht ook zwemster Magda Toeters de prijs in ontvangst nemen van sportwethouder Ed Wallinga. Beiden hebben in 2009 uitzonderlijke prestaties geleverd.
De Auke Vleer-aanmoedigingsprijs ging naar atleet Wouter de Boer. De Sportwaarderingsprijs was voor de Stichting Judosport Oost. Alle sporters uit Enschede die een Nederlands kampioenschap of hoger hebben behaald in 2009 zijn tijdens het Sportgala gehuldigd. Het Sportgala 2010 had als thema: "Van spelen naar Spelen".

Auke Vleer-prestatieprijs 2009 FC Twente en Magda Toeters FC Twente eindigde in seizoen 2008/2009 op de tweede plaats en plaatste zich daarna, via de play offs, voor de voorronde van de Champions League. Op internationaal niveau `overwinterde' de club in de Europaleague. FC Twente sloot 2009 af als `Herbstmeister'.

Internationaal scoorde zwemster Magda Toeters in 2009 hoog. Zo werd zij onder andere Wereldkampioen op de 100m vrije slag en de 200 m wisselslag. Verder werd zij onder meer Europees kampioen 100m schoolslag en 200m wisselslag.

De andere genomineerde was:
o Het 1ste damesteam Computer SOS Tex Town Tigers

De Auke Vleer prestatieprijs wordt uitgereikt aan een persoon, team, groep of vereniging uit Enschede die een topprestatie op niveau heeft verricht.

Auke Vleer-aanmoedigingsprijs voor Wouter de Boer Wouter de Boer is in 2006 begonnen met atletiek. In 2008 behoorde hij al tot de top van Nederland. In 2009 kwalificeerde De Boer zich voor de Europese Indoorkampioenschappen in Turijn en behaalde hij zijn eerste Nederlandse titel op de 800 meter indoor. Een fantastische prestatie. Een aanmoediging om door te stoten naar de absolute top is daarbij op zijn plaats. De andere genomineerden waren: o Tom Fugers (atletiek, 100, 200 en 400 m)
o Webton Twente '05 (volleybal)

De Auke Vleer-aanmoedigingsprijs wordt uitgereikt aan een persoon, team, groep of vereniging uit Enschede die een stimulans verdient of de afgelopen jaar een stimulerende invloed op het Enschedese sportleven heeft gehad.

Sportwaarderingsprijs voor Stichting Judosport Oost De maatschappelijke rol van sport wordt steeds belangrijker en verschillende verenigingen in Enschede pakken deze rol actief op. Daarmee leveren zij een belangrijke bijdrage aan het welzijn van de stad. Zo heeft de Stichting Judosport Oost verschillende kennismakingsprojecten opgezet om kinderen en volwassenen uit bevolkingsgroepen, die te weinig sporten, aan het bewegen te krijgen. De stichting organiseert weerbaarheidtrainingen en biedt scholieren een stageplek aan als erkend leerbedrijf. Samen met huisartsen is de stichting het project `Judo op recept' gestart. Een project waarbij huisartsen kinderen met ADHD en/of overgewicht doorverwijzen naar de club om via bewegen de gezondheid te verbeteren. Waardering voor deze activiteiten is zeker op zijn plaats. Daarom ontving Stichting Judosport Oost de Sportwaarderingsprijs.

De keuze voor de voordracht van beide Auke Vleer-wisselbekers is op verzoek van de Raad van Advies voor de Sport gemaakt door de sportredactie van de Twentsche Courant Tubantia in samenspraak met de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Enschede.

Geplaatst: 29 januari 2010.

29 januari 2010