Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen

28 januari 2010, Utrecht

------

Oproep aan minister Van der Laan:

Financiering nodig voor cursus Nederlands voor schoonmakers

Minister Van der Laan moet geld vrijmaken voor een cursus Nederlands voor schoonmakers. Die oproep doet CNV Vakmensen in een brief aan de minister. De vakbond wil graag met de minister overleggen over de financiering van deze cursussen.

In de schoonmaakbranche werken zo'n 150.000 mensen, waarvan 46 procent van allochtone afkomst. "De taalachterstand is een groot probleem in de schoonmaakbranche", zegt Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen. "Een cursus Nederlands is geen overbodige luxe. Wij zien hier volop mogelijkheden voor, maar lopen vast op de financiering. We hopen dat Van der Laan, als verantwoordelijke minister voor integratie, hierover met ons wil meedenken."

Moeite met examen

In de schoonmaakbranche werken veel laag opgeleide mensen, die onvoldoende Nederlands spreken. "Daar willen werkgevers en vakbonden graag wat aan doen", zegt Kampherbeek. "In de cao hebben we daarom afgesproken dat iedereen die nieuw in de sector komt een opleiding krijgt. Maar... die opleiding is in het Nederlands. Wie de taal niet goed beheerst, heeft dan moeite om het verplichte examen te halen."

De schoonmaakbranche heeft inmiddels verschillende initiatieven genomen om allochtone schoonmakers verder op weg te helpen met de taal. Bijvoorbeeld in Zwolle, waar op dit moment 16 schoonmakers een schoonmaak-cursus volgen, in combinatie met een cursus Nederlands. Het project is een samenwerking van de gemeente Zwolle, het UWV Werkbedrijf, ROC Landstede en de schoonmaakbranche. "Dit project draait heel goed", zegt Kampherbeek. "We zouden dit graag op meer plekken doen, maar in de praktijk lopen we daarin vast."

Eigen potje, eigen regels

Probleem is de financiering van de cursus Nederlands. Kampherbeek: "Als schoonmaakbranche hebben we daar gewoon geen middelen voor. Wij vinden dat de overheid hier een taak heeft. In Zwolle gaat dat goed, daar neemt de gemeente de kosten voor haar rekening. Maar elke gemeente heeft weer een eigen inburgeringspotje, met eigen regels. Het is voor ons ondoenlijk om met elke gemeente afzonderlijk afspraken te maken over de financiering."

Kampherbeek hoopt daarom dat Van der Laan hierin een positieve rol kan spelen. 'Voor nieuwe Nederlanders is werk een van de beste manieren om thuis te raken in ons land. Daar willen we graag iets aan bijdragen, met een opleiding schoonmaak en een cursus Nederlands. Maar dan moet de overheid wel een handje helpen."

Kosten

Volgens Kampherbeek bedragen de kosten (uitgaande van een cursus onder werktijd, dus doorbetaald) ongeveer duizend euro per schoonmaker. "Elk jaar zijn er zo'n 10.000 nieuwe werknemers in de schoonmaak. 46 Procent daarvan is van allochtone afkomst. Als we die allemaal een cursus Nederlands zouden geven, hebben we dus 4,6 miljoen euro nodig."


- - -

Voor meer informatie:



Ingezonden persbericht