Gemeente Voorschoten

Alle kinderen een optimale kans

Speeddaten met het college van BenW intranet Het college van burgemeester en wethouders sprak dinsdag 25 januari met zorgverleners van kinderen van 0 tot 4 jaar. In de vorm van speeddaten werd er met vertegenwoordigers van de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf, het consultatiebureau en het opvoedbureau gesproken over wat er goed gaat en wat beter kan in deze ontwikkelingen.

`Dit college hecht veel waarde aan goede opvang, zorg en ontwikkeling van onze jeugd. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met investeren in hun ontwikkeling. Door de samenwerking tussen de verschillende zorg en opvanginstellingen kan er een samenhangende opvang en zorg voor alle kinderen van 0-4 jaar worden georganiseerd', aldus Marijke Kleijweg, wethouder welzijn in Voorschoten. De gemeente Voorschoten heeft als doel bij alle kinderen tussen 0 en 4 jaar de taalontwikkeling en sociale en motorische vaardigheden al spelenderwijs te ontwikkelen. In 2011 start een centrum voor Jeugd en Gezin, waarin ook aandacht zal zijn voor de zorg voor kinderen van 0-4 jaar.

Het positieve van elkaar leren
Doordat de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf meer samenwerken leert men over en weer van elkaar. Zo hebben de leidsters van de peuterspeelzaal meer ervaring met het spelenderwijs leren van de taal. De leidsters van het kinderdagverblijf leren de kinderen om al heel snel zelfstandig te zijn in bijvoorbeeld het aankleden of het zelf eten.

Een breed vangnet voor achterstand
Door de intensieve samenwerking tussen consultatiebureau, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en opvoedbureau kunnen achterstanden bij kinderen vroeg opgespoord worden. Waar vroeger pas op de kleuterschool ontdekt werd dat kinderen achter lopen in hun taalontwikkeling en sociale en motorische vaardigheden kan daar nu vanaf de geboorte al op ingespeeld worden. Iedere pasgeboren baby wordt door het consultatiebureau gezien. Als er problemen zijn in het gezin of met de opvoeding kan bijvoorbeeld direct doorverwezen worden naar het opvoedbureau.

* 29 januari 2010