Consumentenbond

29 januari 2010

Onderzoek naar sociale netwerksites

In 2010 besteedt de Consumentenbond veel aandacht aan (on)veiligheid op internet. In dat kader wordt onderzoek gedaan naar sociale netwerksites zoals Hyves, Facebook, LinkedIn en Twitter. De bond is daarvoor op zoek naar consumenten wiens privacy in het geding is door het gebruik van dit soort sites. Ervaringen kunnen gemaild worden naar socialenetwerksites@consumentenbond.nl.

Het delen van privégegevens binnen sociale netwerksites kan onverwachte en ongewenste consequenties hebben. Zoals werknemers die door hun werkgever op hun profielpagina op een netwerksite worden aangesproken. Of bikinifoto's die afgeschermd op een vriendensite staan, maar gekopieerd zijn op een andere pagina. De Consumentenbond zoekt mensen die door het gebruik van sociale netwerksites problemen hebben ondervonden op het vlak van hun privégegevens.

Privacy campagne Consumentenbond

Consumenten moeten meer zeggenschap over hun eigen persoonsgegevens krijgen. De Consumentenbond heeft daarom tien privacyrechten voor consumenten opgesteld. Deze rechten moeten leiden tot juiste en begrijpelijke informatie over het gebruik van persoonsgegevens. Tot minder en korter bewaren door bedrijven en de overheid. En tot een makkelijke en snelle afhandeling van klachten en schade wanneer het toch mis gaat.