Kraamzorg in problemen door weigering betaling zorgverzekeraar UVIT

29/01/2010 09:20

ActiZ

Failliete UVIT bemiddelaar ATC laat kraamzorg achter met miljoenen niet betaalde zorg

Meer dan 20 kraamzorgorganisaties in het hele land dreigen financieel de dupe te worden van het faillissement van zorgbemiddelaar ATC. Zorgverzekeraar UVIT schakelde bemiddelaar ATC in om voor UVIT-verzekerden te bemiddelen in de kraamzorg. UVIT verplichtte de zorgaanbieders om via ATC te werken. Nu ATC failliet is dreigen de ruim 20 kraamzorgorganisaties 2 tot 3 miljoen euro aan al verleende zorg niet betaald te krijgen. Verzekeraar UVIT is vooralsnog niet bereid een deel van de financiële schade zelf te vergoeden. ActiZ roept de verzekeraar op om haar verantwoordelijkheid te nemen en met een reëel voorstel te komen. De financiële strop komt immers voort uit het beleid van UVIT.

Zorgaanbieders die in bepaalde regio's kraamzorg wilden geven aan verzekerden van UVIT moesten werken via bemiddelingsbureau ATC. Dat was jarenlang het beleid van de zorgverzekeraar. Vorig jaar december ging ATC failliet en bleven meer dan 20 kraamzorgorganisaties zitten met rekeningen voor verleende zorg aan UVIT-verzekerden. Het gaat om kraamzorg verleend aan circa 2.000 vrouwen. De kraamzorgverleners dreigen voor in totaal 2 tot 3 miljoen euro het schip in te gaan. De financiële positie van de organisaties zal daardoor verslechteren en voor sommige organisaties komt het voortbestaan mogelijk in gevaar. Sinds december proberen de zorgaanbieders en ActiZ tot een oplossing te komen met UVIT. De verzekeraar zegt echter niet te kunnen betalen omdat zij de zorg destijds al had betaald aan ATC. Volgens ActiZ en de aanbieders ontslaat dat de verzekeraar echter niet van de plicht om samen te komen tot een redelijke financiële oplossing. De financiële strop komt immers voort uit het beleid van UVIT om met een bemiddelaar te werken. En daarbij hebben de aanbieders die de zorg geleverd hebben daar nog steeds geen cent voor ontvangen.

Sigaar

Er ligt nu een voorstel maar dat is voor de aanbieders en ActiZ niet acceptabel. Dat voorstel komt neer op een sigaar uit eigen doos: UVIT betaalt nu de helft van de miljoenen maar houdt vervolgens jarenlang geld in op het kraamtarief van de aanbieder. Die inhouding gebruikt de verzekeraar om die helft weer terug te verdienen. Zo draait de kraamzorg dus alsnog op voor de schade.

ActiZ roept verzekeraar UVIT met klem op om haar verantwoordelijkheid te nemen. Het kan immers niet zo zijn dat kraamzorgaanbieders financieel gedupeerd worden omdat verzekeraar UVIT met een onnodige, en door de aanbieders niet gewenste, bemiddelingsconstructie werkte.

Bemiddelingsconstructie

Al jaren werken sommige zorgverzekeraars met zorgbemiddelaars als ATC en Multizorg dat vooral door kleinere verzekeraars wordt ingeschakeld. Zorgverleners die klanten van die verzekeraars van kraamzorg willen voorzien, kunnen niet anders dan werken via die bemiddelingsconstructie.

ActiZ en haar leden pleiten al jaren voor een directe relatie tussen aanbieder en verzekeraar. De constructie via een bemiddelaar kost immers alleen maar premie- en zorggeld en voegt geen enkele waarde toe aan de zorg.

Multizorg

Naast UVIT en het failliete ATC is bemiddelaar Multizorg ook bij de onbetaalde rekeningen betrokken. Multizorg werkt in opdracht van diverse zorgverzekeraars maar besteedde haar werk vervolgens weer uit aan ATC. Tot nu toe heeft ook Multizorg echter nog geen acceptabele oplossing voorgesteld aan de kraamzorgaanbieders en ActiZ.

Inmiddels heeft UVIT voor 2010 de zorgaanbieders een direct contract voorgelegd. ActiZ ziet dat als een stap in de goede richting. De verzekeraar moet echter ook de problemen als gevolg van haar oude beleid oplossen.