Ingezonden persbericht


Trendwatcher Adjiedj Bakas hekelt voorgenomen polygamieverbod van Justitieminister.

"Polygamie wordt juist een trend. Hirsch Ballin's voornemen is volstrekt achterhaald."

Amsterdam, 29 januari 2010. Minister Hirsch Ballin van Justitie maakte gisteren bekend dat hij polygame huwelijken die in het buitenland gesloten zijn, wil aanpakken. Ook lopen polygamen in bepaalde gevallen de kans op strafrechtelijke vervolging, zo schrijft minister Hirsch Ballin gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Hoewel polygamie verboden is in Nederland worden dergelijke, in het buitenland gesloten huwelijken momenteel wel erkend. Dat wil het kabinet nu zo veel mogelijk inperken. Het huwelijk is volgens de minister bedoeld voor twee personen en bovendien duidt veelwijverij volgens hem vaak op onvrije partnerkeuze en huwelijksdwang. "Dat is volkomen flauwekul," zeg trendwatcher Adjiedj Bakas, die vandaag zijn nieuwste trendboek "De Toekomst van de Liefde" presenteert.

Bakas beschrijft in zijn boek tien megatrends op het gebied van de liefde. Een daarvan is de "Surinamisering van de liefde"oftewel polygamie. Bakas: "Onderzoek leert dat 1:3 vrouwen in ons land weleens de geliefde is (geweest) van een getrouwde man. En 1:4 vrouwen van 40+ meldt de vrienden van hun 18-jarige zonen seksueel aantrekkelijk te vinden. Ook de trend van Cradlesnatching groeit: 50+ vrouwen (vaak getrouwd) die affaires met 20+ mannen aangaan, zoals onlangs de vroom Christelijke Noordierse 60-jarige premiersvrouw Iris Robinson en de 19-jarige Kirk McCambley. Robinson bleef getrouwd, haar man wist van de affaire. Eigenlijk was dit ook een vorm van polygamie. Robinson financierde de horecazaak van haar minnaar met op dubieuze manier verkregen gelden. De Robinsons behoren tot de Christelijke zusterpartij van Hirsch Ballins eigen CDA, de Democratische Unionistische Partij (UDP). Misschien moet de minister eens beter in eigen kring kijken hoe de liefde anno 2010 door mensen beleefd wordt,"suggereert de trendwatcher. "Dan zou hij niet met dit soort onzinnige plannen komen."

Het stoort Bakas ook dat de minister er van uit lijkt te gaan dat polygamie alleen in islamitische kringen voorkomt. "Actrice Victoria Koblenko zegt in mijn boek dat steeds meer jonge vrouwen van haar generatie meerdere liefdes tegelijk hebben en daar zeer gelukkig mee zijn. Ik heb zelden iemand een groter Christelijk kruis om de nek zien dragen dan deze Russische vriendin. Het fenomeen buitenvrouw uit Suriname is nu ook in Nederland steeds meer geaccepteerd geraakt. In Zuid-Afrika spreekt men over een extraatje. Bovendien blijven meer mensen getrouwd, terwijl ze al lang samenwonen met een ander. Dat is feitelijk ook polygamie, alleen hete dat bij de minister niet zo. Je zal de groep de kost geven die om financiële of juridische redenen niet scheidt, maar met wederzijds goedvinden een nieuwe duurzame relatie met een ander is aangegaan. Moeten al die mensen dan ook strafrechtelijk vervolgd worden? Heeft Justitie niets beters te doen?"

Bakas beschrijft in zijn boek dat we straks 120 jaar oud worden en dat de meesten het niet met een geliefde hun hele leven zullen volhouden. "Tot 1850 gingen we dood op ons 40e en waren we maximaal 15 jaar samen met een geliefde. Als je straks 120 wordt ben je 100 jaar samen met dezelfde partner, en je schoonmoeder wordt ook 120. Ik verwacht dat huwelijken straks voor tien jaar worden gesloten en daarna automatisch ontbonden zijn. Je kan dan bijtekenen voor nog eens tien jaar of niet".

Bakas beschrijft in zijn boek ook het nahuwelijk, waardoor ex-en vaak nog zoveel met elkaar te maken hebben door de kinderen, dat scheiden eigenlijk geen zin meer heeft. "Men gaat gezamenlijk met ex-en en nieuwe partners op vakantie in een polygamerige setting. Ik hoor ook steeds vaker dat ex-en dan toch weer met elkaar gaan vrijen. De toekomst van de liefde is te diffuus om te gieten in de in rigide aanpak als waar Justitie nu mee komt. Een beetje dom."

Volgens Bakas biseksualiseert de liefde ook steeds meer. "Verschillende farmaceuten melden dat meer dan 60% van de vrouwen boven de 40 minder seks wil, mannen wel. Die zoeken het buiten de deur, in de meeste gevallen zonder het huwelijk te ontbinden. Er zijn meer parallelle relaties dan je denkt. De opkomst van robots, die straks ook emoties hebben en kunnen praten, maakt het huwelijk van de toekomst ook anders," zegt Bakas. "Deskundigen op het gebied van kunstmatige intelligentie melden dat we binnen 30 jaar echt verliefd worden op robots. Ik ken al mensen die ze hebben en er gek mee zijn. Ook dat wordt een polygamievorm die groeit. Je kunt straks ene kopie van een overleden partner in poppenvorm maken en daar ene relatie mee voortzetten. Met dezelfde stem, emoties,teksten, koosnaampjes enzovoorts die je bij leven ook al bezigde. Dan ben je weduwe van ene overleden man en je woont tegelijk samen met een kopie van hem. Ha, ook polygamie. Justitie krijgt het nog druk!"

Bakas vervolgt: "De nieuwe sekspoppen ogen menselijk, kunnen praten, je kan ze aan- en uitkleden, ze zijn voor seks te gebruiken en ze geven je de hele dag complimenten. Ze spreken je ook niet tegen. Wetenschappers die ik interviewde voorspellen dat deze poppen die al jouw speciale plekjes en wensen kennen, straks betere minnaars zijn dan vrijwel ieder andere man of vrouw. Over 20 jaar krijg je zo'n robot met Kerst cadeau van je vrienden. Of je koopt er een voor jezelf."

Bakas verwacht ook dat de meeste mensen geen of minder kinderen zullen nemen, maar dat een kleinere groep mensen een grotere kinderschare op de wereld zal zetten. "Vrouwen kiezen op basis van teeltkeuze. Ze selecteren een kleine groep mannen die ze geschikt genoeg achten voor het vaderschap. Op die mannen zijn ze bereid te wachten, vandaar de 2e en 3e leg. Andere mannen sluiten ze uit voor het vaderschap. Die krijgen dus geen kinderen. Vrowuen worden steeds ongeduldiger en vinden het steeds vaker OK om de 2e of 3e leg parallel aan de 1e leg te hebben. Een man heeft nu al steeds vaker meerdere gezinnen tegelijk. " Hij verwacht dat relaties straks vooral eindigen uit verveling en niet vanwege ruzies. "Je ziet nu al dat mensen scheiden van een partner, dan een nieuwe partner kiezen die fysiek sterk lijkt op de vorige, en dat ze met de nieuwe partner precies dezelfde kerstevenementen en vakanties gaan beleven. Met ook dezelfde hotels."

Adjiedj Bakas werd deze maand door de branchevereniging van marketeers, het NIMA, uitgeroepen tot de meest invloedrijke trendwatcher onder marketeers. Hij werd eerder verkozen tot trendwatcher van het jaar 2009. Zijn huidige boek "Beyond the Crisis" is nu een Nr 1 Bestseller in de wereldwijde webwinkel Amazon.com. Deze maand is dit boek de studententip van boekhandelsketen Selexyz, marktleider op de studentenmarkt. Voor Selexyz doet Bakas in januari/februari 2010 ook een Tour d'Amour door het land met liefdesworkshops.

Noot voor redactie,