Ingezonden persbericht



---

29 januari 2010

Winnaars 'Gezocht: Persmuskiet!' 2009 bekend

Lelystad - De winnaars van de eerste ronde 'Gezocht: Persmuskiet!' zijn bekend! Maaike de Lange uit Dronten van basisschool de Zevensprong, Levi van Urk uit Emmeloord van Emelwerda College en Nynke Verhoeven uit Almere zijn de beste Persmuskieten uit 2009.

De interviews van de winnaars zijn niet alleen goed qua interviewtechniek, ze zijn ook ontroerend en grappig. Zo blikt de oma van Levi van Urk met weemoed terug naar het oude Urk dat toen nog een eiland was. Ze vindt Urk nu meer een stad en ze verlangt terug naar de tijd van toen. Nynke Verhoeven interviewde haar vader die erg enthousiast is over Flevoland en zijn woonplaats Almere. Zijn liefde gaat zelfs zo ver dat zijn nieuwe vrouw hoe dan ook naar Flevoland moest verhuizen! Maaike de Lange interviewde haar opa en oma die vertelden dat er vroeger nog bijna helemaal niets was in Flevoland. Zij hebben het ontstaan van de provincie vanaf het begin meegemaakt. De interviews zijn te beluisteren op www.flevolandsgeheugen.nl

Het meerjarig project 'Gezocht: Persmuskiet' voert Nieuw Land uit in opdracht van de Provincie Flevoland en met subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het project heeft als doel de volkscultuur van Flevoland in kaart te brengen.

Jongeren in de leeftijd van 10 t/m 15 jaar krijgen met hun deelname de kans om als een echte journalist interviews af te nemen die geplaatst worden op www.flevolandsgeheugen.nl. Ter voorbereiding krijgen zij workshops over interviewtechnieken van een ervaren journalist die tevens docent journalistiek is. Vervolgens trekken zij er als een echte persmuskiet op uit met professionele apparatuur om de interviews af te nemen met Flevolanders van drie verschillende generaties. Deze mensen worden geïnterviewd aan de hand van een vragenlijst. Centraal staan vragen als 'wat is typisch Flevolands?' en 'wie is typisch Flevolands?' Uiteindelijk komen de interviews op dé verhalensite van Nieuw Land én in iedere ronde worden de drie beste interviewers beloond met een mp3-speler!

Nieuw Land startte juli 2009 met het project dat zal lopen t/m 2012. Het resultaat van de eerste ronde is sinds kort te horen op de verhalensite www.flevolandsgeheugen.nl.