D66 Vught: afvalinzameling Vught snel verbeteren


Oproep aan alle Vughtenaren om gemeentebestuur te motiveren

VUGHT, 20100129 -- Geen pleisters plakken, laat staan niets doen, maar serieus bekijken waar we simpel en snel forse verbeteringen kunnen doorvoeren in de huisvuilinzameling in Vught. D66 roept alle inwoners van Vught op om het gemeentebestuur van Vught extra te motiveren snel aan de slag te gaan.

Sinds 1 januari is de afvalinzameling veranderd. Op veel plaatsen in Vught wordt sindsdien iedere twee weken op vijf verschillende dagen ander afval ingezameld. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Door het nieuwe schema staat dan ook op veel plekken vuil dagenlang aan de straat. D66 Vught wil dat de afvalinzameling klantvriendelijker (minder ophaaldagen), milieuvriendelijker (ritten samenvoegen) en verkeersveiliger (door samenvoeging minder ritten) wordt.

Kwestie van wennen
Deze handreiking deed D66 Vught onlangs in een brief aan verantwoordelijk wethouder Brands (PvdA-GroenLinks). Die heeft helaas alleen via de media een reactie gegeven. Hij gaf in het Brabants Dagblad aan dat hij niet uitgebreid wil reageren op de kritiek van Vughtse burgers. Hij noemt het een kwestie van wennen. Brands wil de evaluatie met de inzamelaar eind dit jaar afwachten en voorlopig helaas niet naar de inwoners van Vught luisteren. Verder liet hij via zijn woordvoerder weten dat het systeem misschien wel anders kan, maar dat er dan nog meer ritten met vuilniswagens komen. Nóg meer? Maar dat kan niet, want er is al een aparte rit voor ieder afvalsoort!

Twitter
Gelukkig onderkent ondertussen een deel van PvdA-GroenLinks in Vught ook dat het een zeer klantonvriendelijk systeem is. Enkele partijleden hebben een website gemaakt waarop je je kunt opgeven. Elke avond voorafgaand aan een ophaalronde, krijg je een `tweed' in je Twitter. Of je er ook een PC bij krijgt als je die niet hebt of een Twittercursus kan volgen als je daar nog nooit van gehoord hebt, staat er niet bij.

Pleisters plakken
D66 Vught waardeert ook dit initiatief om Vught beter te maken, maar kiest voor een structurele oplossing en wil géén pleisters plakken. Klantvriendelijker betekent geen Twitterdienst, maar het aantal ophaaldagen zo snel mogelijk verminderen. Dat is niet alleen klantvriendelijker, maar vooral ook milieuvriendelijker én verkeersveiliger. Ideaal zou zijn als 1 keer per twee weken al het huisvuil aan de straat gezet kan worden, zoals de inwoners van Sint-Michielsgestel kunnen doen. D66 ziet ook op dit gebied kansen voor slimme samenwerking in de toekomst en realiseert zich dat zo'n hypermoderne milieuvriendelijke wagen ook niet a la minute door de Vughtse straten kan rijden. Er is bij de aanbesteding van de huisvuilinzameling alleen gekeken naar de prijs, niet naar hoe klantvriendelijk, milieuvriendelijk en verkeersveilig de inzameling is. Maar het moet volgens D66 mogelijk zijn een aantal ritten te combineren. Wat te denken van grijs en groen op één dag. Dat was tot voor kort ook altijd al zo, die wagens bestaan al, die rijden zelfs nu door Vught.

Uniek
Zoals de inzameling nu is, is uniek in Nederland, maar niet echt iets om trots op te zijn. Dat kan anders, dat moet anders. Alle inwoners van Vught die niet willen afwachten, maar snel veranderingen willen kunnen het woord `anders' mailen naar vught@d66.nl en D66 zal ervoor zorgen dat de wethouder uw reacties, suggesties en/of oplossingen hoe dan ook onder ogen zal krijgen. Ook kunt u op de speciale website www.d66vught.nl/afval uw reactie kwijt.

D66 Vught





Ingezonden persbericht