Ingezonden persbericht


Bongerd 18, Heerlen, www. SCHUNCK.nl

Persbericht

13 januari 2010

Daniel van Hauten

EGOTRIP.TV

29 januari - 14 maart 2010
Opening: 29 januari 2010 17.00 u

Het tentoonstellingsproject EGOTRIP.TV van filmmaker Daniel van Hauten brengt in video-installaties leven en dromen van personen uit Recife, Brazilië, bij elkaar tot momenten waar realiteit en fictie onafscheidelijk zijn.

Met charme en gevoel voor drama worden individuele verhalen getransformeerd tot typerende beschrijvingen van het contemporaine leven van de Zuid Amerikaanse stad. De insteek tussen documentaire en fictief verhaal levert niet alleen een onopgesmukt beeld van een individuele werkelijkheid, maar reflecteert tevens op het hedendaagse alomtegenwoordige gebruik van media waaraan zich de individuele verbeelding bijna niet kan ontrekken. EGOTRIP.TV maakt deel uit van het interculturele samenwerkingsproject Made in Mirros, waarbij Schunck de ontmoeting tussen 'de wijk en de wereld' middels kunstzinnige projecten tot stand komt.

Na de short film Made in China (2008), die op de Westerse verwachtingen en stereotypen ten opzichte van het Oosten inspeelt en een geënsceneerde anti-esthetiek combineert met een fundamenteel optimistische en romantische kijk op de toekomst, concentreert Van Hauten zich met Egotrip.tv volledig op subject georiënteerde scènes. De flux van tijd en ruimte in dromen botst hierbij op narratieve verhalen uit het dagelijkse leven die daarom echter niet minder absurd of waar zijn. Met een zelf geconstrueerd camera systeem rukt Van Hauten zo telkens opnieuw in beeld hoe de geïnterviewden met de spanning tussen wens en werkelijkheid in Recife omgaan. "Eenieder heeft zijn eigen ideeën, wensen, dromen, standpunten en is daarom het centrum van zijn eigen persoonlijke universum dat alleen vanuit zijn eigen subjectief perspectief functioneert. Ook als iemand met andere mensen interageert of communiceert, neemt iedere persoon dat lichamelijk als ook psychologisch vanuit uiteenlopende perspectieven waar. Daarom is iedereen zo gelijk als dat hij verschillend is. Iedereen moet slapen, eten, naar het toilet gaan en iedereen is op zoek naar geluk, succes en liefde. Het punt is dat het bij ieder persoon verschillend uitpakt en bepaald wordt door de omgeving en de condities van het leven zelf." Daniel van Hauten (1981, Aken/Duitsland) studeerde tot 2008 aan de Akademie Beeldende Kunsten in Maastricht en behaalde zijn eerste successen bij de One Minutes Foundation. Inn 2008 werd zijn afstudeerproject Made in China bij het Trash Film Festival Berlijn tevens met de eerste prijs onderscheiden. Naast diverse werk voor televisie, richt zich Van Hauten met name op film- en clipproducties in de muziek.

Daniel van Hauten's EGOTRIP.TV is curated by Lene ter Haar voor SCHUNCK* & Stichting Made in Mirrors. Bij de expositie verschijnt een dvd met booklet, die vanaf 29 januari verkrijgbaar is in SCHUNCK*.

Op 25 februari gaat Daniel van Hauten als VJ in het special event Nightwatchers in op zijn werk. Verder met Bert Habets als DJ.

Openingstijden: ma - za 9 - 23 u; zo 11 - 17 u, toegang gratis. De levensgrote videoprojecties zijn vanaf het vallen van de schemering te zien.




Ingezonden persbericht