Ingezonden persbericht


EMBARGO tot vrijdag 29 januari -

Persbericht
Zoetermeer 29 januari 2010

Crisis in transportsector nog niet voorbij
conjunctuurbericht vierde kwartaal 2009 negatief

Het is nog altijd crisis in de transportsector. 54 procent van de bedrijven had te maken met minder bedrijvigheid, minder omzet en met minder winst, ten opzichte van het vierde kwartaal in 2008. Dat blijkt uit het conjunctuurbericht van Transport en Logistiek Nederland over het vierde kwartaal van 2009. Hoewel de situatie zich de laatste maanden lijkt te verbeteren, is de stemming in de sector is nog altijd negatief.

In tegenstelling tot voorgaande jaren, zijn het dit keer ondernemers van grote bedrijven die het meest negatief oordelen. Ondernemers in het zeecontainervervoer en exceptioneel vervoer zijn zakelijk het minst te spreken over het afgelopen jaar. Maar ook ondernemers in physical distribution, die gewoonlijk bovengemiddeld positief oordelen, zijn behoorlijk negatief.

30 procent sluit 2009 af met verlies.
Er is aanleiding voor het negatieve sentiment. 2009 gaat de boeken in als het slechtste jaar uit de geschiedenis van de conjunctuurenquêtes. Meer dan 60 procent van de bedrijven noemt 2009 een matig tot slecht jaar. 30 procent van de bedrijven verwacht 2009 met verlies af te sluiten. Dat leidde er toe dat het personeelsbestand met 7 procent kromp. Het werkelijke aantal banen dat verloren ging ligt zelfs nog hoger, omdat de enquête alleen wordt gehouden onder actieve bedrijven. In 2009 gingen 155 transportbedrijven failliet, 75 procent meer dan het jaar er voor.

Rendementen staan onder druk.
Hoewel er in het laatste kwartaal meer wordt vervoerd, staan de rendementen onder druk. Er staan nog altijd veel vrachtauto's stil, wat zorgt voor een lagere productiviteit. Tegelijkertijd nemen de kosten, zoals die van personeel en van diesel, sterk toe. De druk op de rendementen leidt tot een steeds grimmiger klimaat binnen de sector. De financiële positie van transport en logistieke bedrijven verzwakt. De 'betalingstermijn' loopt volgens een groot aantal ondernemers flink op, waardoor cashflow, en financiële armslag verminderen. Uit commentaren blijkt ook dat bedrijven vorig jaar flink op hun reserves hebben geteerd. Voor veel bedrijven wordt 2010 het jaar van de waarheid; overleven of niet.

Herstel blijft uit.
Ondernemers zouden geen ondernemers zijn als ze niet positief waren over de toekomst. Toch verwacht de meerderheid dat het nog even zal duren voor de sector weer uit het dal kruipt. De orderportefeuilles zijn op dit moment slecht gevuld en volgens de meeste ondernemers zal herstel pas na 2010 plaatsvinden. Met name het bouwmaterialenvervoer is negatief over 2010.

Over de conjunctuurenquête.
Sinds 1995 houdt Transport en Logistiek Nederland elk kwartaal een enquête onder haar leden. Aan deze conjunctuurenquête werkten 1700 bedrijven mee.