Gemeente Amsterdam



Vacaturestop bij de gemeente Amsterdam
Gemeente wil goede doorstroom creëren voor boventallige medewerkers

Het college van B&W heeft de mogelijkheden om nieuw personeel aan te trekken drastisch ingeperkt. Vanaf 1 februari geldt er een selectieve vacaturestop. Dit houdt in dat vacatures zoveel mogelijk met zittend personeel vervuld zullen worden. Alleen in specifieke situaties kan, na toetsing, een vacature extern worden vervuld.

De gemeentelijke organisatie wordt de komende jaren kleiner als gevolg van de aankomende bezuinigings- en optimaliseringsoperatie (Heroverwegingen 2010-2014) van de gemeente Amsterdam. Om hierop te anticiperen heeft het college deze week besloten externe werving sterk te beperken. Hierdoor kan de vermindering van het aantal arbeidsplaatsen zoveel mogelijk via de natuurlijke uitstroom en interne doorstroom worden opgevangen en wordt de interne mobiliteit zo goed mogelijk gegarandeerd.

Vanaf 1 februari 2010 worden alle vacatures, vast en tijdelijk, eerst gemeentebreed intern opengesteld. Als interne werving geen resultaat heeft opgeleverd, dan wordt allereerst gebruik gemaakt van tijdelijke vacaturevulling met medewerkers uit de interne flexibele schil, zoals gemeentelijke uitzendbureaus en projectbureaus. Er wordt pas overgegaan tot externe werving op www.werkenbij.amsterdam.nl als er sprake is van een specifieke situatie. Hiervoor zijn criteria opgesteld; het moet bijvoorbeeld een specialistische functie of een startersfunctie betreffen. Ook wil de gemeente wel vasthouden aan de doelstelling om tot een diverse organisatie te komen. Een speciaal daartoe ingestelde toetsingscommissie zal hierover adviseren.

Bezuinigingsoperatie
Door kortingen op het Gemeentefonds en oplopende uitgaven (voor bijvoorbeeld bijstandsuitkeringen) en een terugloop van de inkomsten als gevolg van de economische crisis is in Amsterdam een grote heroverwegingsoperatie aan de gang waarbij rekening wordt gehouden met een structurele financiële korting die oploopt tot 245 miljoen euro in 2014. Momenteel worden alle mogelijkheden om tot een bezuiniging te komen in kaart gebracht. Hieruit komt een pakket aan mogelijke maatregelen waaruit de nieuwe gemeenteraad keuzes kan maken. Het rapport hierover zal binnenkort uitkomen. Hoewel de keuzes pas na de verkiezingen door het nieuwe gemeentebestuur gemaakt worden, is wel al duidelijk dat de maatregelen zullen leiden tot een kleinere gemeentelijke organisatie, omdat taken versoberd of afgestoten zullen worden.




Gemeente Amsterdam