Regie der Gebouwen opent nieuwe kantoren voor de vredegerechten in Bergen

29/01/2010 15:30

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Regie der Gebouwen opent nieuwe kantoren voor de vredegerechten in Bergen (kanton 1 en 2) (rue du Nimy, 16 7000 Bergen)

Op vrijdag 29 januari 2010 worden de nieuwe kantoren voor de vredegerechten in Bergen (kanton 1 en 2) officieel geopend in aanwezigheid van vice-eerste minister Didier Reynders (bevoegd voor de Regie der Gebouwen), van minister van Justitie Stefaan De Clerck en van de Burgemeester van de stad Bergen, Elio di Rupo. De Regie der Gebouwen renoveerde het voormalige postgebouw tot een functionele ruimte met respect voor de historische architectuur.

Het voormalige postgebouw werd in 1909 ontworpen door architect Delacroix en wordt gekenmerkt door een mooie gevel in neogotiek. Achter de gevel in metselwerk en blauwe hardsteen bestaat de bouwstructuur uit gietijzeren kolommen en stalen balken. Nadat het postkantoor zijn functie volledig had verloren, kon de Regie der Gebouwen de vredegerechten bevoegd voor het eerste en tweede kanton samenbrengen in het gebouw. Hiervoor waren belangrijke renovatiewerken noodzakelijk.

Bij de renovatiewerken werd rekening gehouden met de eigenheid van het gebouw. De neoromaanse arcades vormen de ruggengraat van het gebouw en accentueren de open binnenruimte. Een deel van de vloer van de bovenverdieping werd gesloopt om de hoofdhal te verlichten en plaats te maken voor de trappen en loopbruggen. Zij bedienen de verschillende lokalen van de bovenverdieping en de tussenverdieping.

De zittingszaal bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping, weg van het stadsrumoer en tussen de stenen kolommen en pilasters. De nieuwe witte kolommen in de zittingszaal dragen de raadkamer van de tussenverdieping en ondersteunen de zitbanken van de zittingszaal. Ze brengen licht bij en zorgen voor ritmiek in de zaal. De zittingszaal is bekleed met padoukhout. Om akoestische redenen werden geperforeerde absorberende panelen geplaatst en een reflector opgehangen.

De plaatsing van een nieuwe stalen structuur was noodzakelijk om nieuwe lokalen (archief, kantoor van de griffier en raadkamer) op de tussenverdieping te creëren. De griffies van beide kantons bevinden zich langsheen de gevels en zijn bereikbaar via een aparte trap. De kantoren en de tweede zittingszaal bevinden zich op de bovenverdieping. De kantoren zijn voorzien van geluidsabsorberende plafonds.

In de kelderverdieping wordt het dood archief bewaard. Het levend archief bevindt zich op een tussenverdieping waarbij de beschikbare ruimte optimaal wordt gebruikt.

Ieder vredegerecht is voorzien van een griffie, een onthaalbalie, een akoestisch sas, een zittingszaal en een raadkamer, kantoren en archieven. Om logische en economische redenen delen beide vredegerechten sommige lokalen, zoals de refter, het lokaal voor de advocaten en de sanitaire ruimtes.

Eén van de grootste uitdagingen bij de renovatie bestond erin het gebouw op technisch gebied volledig uit te rusten. Er werd een nieuwe lift en liftkoker geïnstalleerd. Een condensatieketel op aardgas voorziet in de verwarming. Het gebouw werd goed geïsoleerd en heeft dubbele beglazing waardoor het energieverbruik vermindert. De elektriciteit werd volledig vernieuwd en aangepast aan de noden van de gebruiker. Bepaalde architecturale elementen worden opgelicht. Het gebouw is omwille van de brandveiligheid gecompartimenteerd met RF-deuren en wanden. Er werd steeds gestreefd naar energiebesparing en minimaal onderhoud. Het gebouw is toegankelijk voor andersvaliden via de binnenplaats.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische Staat

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Gebruiker: FOD Justitie (Vredegerecht Bergen)

Architect: Regie der Gebouwen (F. Claus en J-Y Dal)

Studies elektriciteit, hvac, lift, akoestiek, stabiliteit: Regie der Gebouwen

Aannemer ruwbouw en afwerking: s.a. Lixon

Aannemer Elektriciteit: s.p.r.l. IMCE

Aannemer HVAC: s.a. Ets. K.Bouvé

Aannemer Lift: s.a. Schindler

Vloeroppervlakte: 1 440 m²

Duur van de werken: mei 2005 - september 2009

Kostprijs: 2, 4 miljoen ¤

Johan Vanderborght,

Woordvoerder

* * *

De Regie der Gebouwen staat in voor de kwalitatieve kantoorhuisvesting van de federale ambtenaren en het instandhouden van het federale architecturale patrimonium.

Klantgerichtheid, flexibiliteit en efficiëntie zijn onze kernwaarden.

Wij beheren 1.003 gebouwen in eigendom (ong. 4,9 miljoen m2) en 533 ingehuurde gebouwen (circa 2,8 miljoen m2).

Onze projecten realiseren wij dankzij een succesvolle samenwerking met onze verschillende partners.

Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoed, is de Regie der Gebouwen de referentiepartner van de federale overheid inzake vastgoed.

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

www.regiedergebouwen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel