Gemeente Heerlen

Herlecollege gecompenseerd met ander kunstwerk en kunsteducatieproject Kunstwerk 'De Uil' terug naar Uilegats

Bij gelegenheid van de opening van de nieuwbouw Thermenschool (onderdeel van het Herlecollege) heeft cultuurwethouder Pé Diederen bekendgemaakt, dat het kunstwerk 'De Uil' teruggeplaatst gaat worden naar zijn oorspronkelijke locatie bij de hoek Uilegats-Dr. Poelsstraat. Op de locatie van het Herlecollege aan de Heldevierlaan zal een kunsteducatief project uitgevoerd worden ter vervanging van het kunstwerk 'De Uil'. Daarnaast zal bij de nieuwbouw van de Thermenschool, op de hoek Mgr. Schrijnenstraat - Leonard Stassenstraat, het beeld 'Jonas en de Walvis' worden geplaatst.

Enige maanden geleden is er opschudding ontstaan over het wel of niet terugplaatsen van het kunstwerk 'De Uil' op de hoek Uilegats - Dr. Poelsstraat. Dit bronzen beeld staat nu bij het Herlecollege, maar heeft daarvoor jarenlang op de hoek van de Uilegats en de dr. Poelsstraat ter hoogte van de etalage van de fa. Kurnig gestaan. Vanwege de nieuwbouw van het pand Kneepkens is het beeld in 2005 van deze plek verwijderd en geplaatst bij het Herlecollege.

Naar aanleiding van deze discussie, zijn er gesprekken gevoerd over het terugplaatsen van 'De Uil'. Hierbij werd duidelijk dat het Herlecollege er alle begrip voor heeft, dat het kunstwerk 'De Uil' weer op zijn oorspronkelijke locatie wordt teruggeplaatst. Het Herlecollege heeft hiervoor toestemming gegeven. Momenteel wordt bekeken, waar bij de Uilegats het kunstwerk het best tot zijn recht komt. Dit omdat de oorspronkelijke locatie behoorlijk van karakter is gewijzigd.

Ter compensatie van het kunstwerk 'De Uil' heeft het Heerlense college besloten bij de nieuwbouw van de Thermenschool op de hoek Mgr. Schrijnenstraat - Leonard Stassenstraat, het beeld 'Jonas en de Walvis' (dat al twee jaar in de opslag ligt) van de kunstenaar Nic Jonk te plaatsen. Bovendien zal in het gebouw van het Herlecollege aan de Heldevierlaan een kunsteducatief project uitgevoerd worden. Het kunstwerk 'Jonas en de Walvis' kan niet terug naar zijn oorspronkelijke locatie, omdat hier inmiddels de Limburgzaal van het Theater Heerlen is verrezen. Plaatsing van 'Jonas en de Walvis' op de locatie bij de Thermenschool heeft de instemming van alle betrokkenen.

Voor het kunsteducatief project in het gebouw van het Herlecollege gaan een drietal kunstenaars, samen met leerlingen van het Herlecollege, een ontwerp maken voor een muurschildering in het schoolgebouw. In deze muurschildering zal de uil zichtbaar aanwezig zijn. De school zal samen met de leerlingen een keuze maken uit de drie ontwerpen en het winnende ontwerp zal worden uitgevoerd.

Gemeente Heerlen, 29 januari 2010