Ingezonden persbericht


BERICHT VOOR DE PERS Vlissingen, 29 januari 2010

Ontwerp eiland van de toekomst:
Studenten ontwerpen drijvend recreatie-eiland voor Zeeuwse kust

Een drijvend eiland voor de Zeeuwse kust waarbij duurzaamheid, innovatie en natuur centraal staan. Dit idee van vier studenten Aquatische Ecotechnologie van de Delta Academy van Hogeschool Zeeland werd als beste bestempeld door opdrachtgever Arno Boomert van Molecaten Vakantieparken. Het plan kwam woensdag 27 januari jl. op het Provinciehuis van Middelburg als winnaar uit de bus.

In september ontwikkelde advies- en ingenieursbureau Oranjewoud een opdracht voor de studenten van de Delta Academy. Hierin werd hen gevraagd om een recreatie-eiland te ontwikkelen. Het eiland moest voorzien in de behoeftes van de recreant van de toekomst en tegelijkertijd Zeeland een economische impuls geven. Molecaten was daarbij de opdrachtgever voor de studenten. Molecaten en Oranjewoud schetsten samen de kaders, maar verder hadden de studenten de vrije hand.

Drijvend en zelfvoorzienend
Het winnende ontwerp van de studenten Aquatische Ecotechnologie werd gesitueerd in de Vlakte van Raan. Het eiland bestaat uit drijvende plateaus en kan uitgebreid worden met meerdere segmenten. Met behulp van wind, zon en water is het eiland zelfvoorzienend. Bij eb valt het eiland aan één kant droog op de zandbank en kunnen recreanten midden in de Westerschelde een wandeling maken.

Opvallend was dat de andere studenten eveneens de Vlakte van Raan als meest geschikte locatie aanwezen. Naast geschikte accommodaties voor de doelgroep waren wellness, recreëren in de natuur en een leuke plek voor een dagje uit terugkerende elementen. Ook duurzaamheid en eigen energiebronnen, waarbij energie bijvoorbeeld opgewekt wordt door de getijdenbeweging kwamen in meerdere ontwerpen terug.

De toekomst
Of er in de toekomst voor de Zeeuwse kust een zelfvoorzienend drijvend eiland komt, is onduidelijk. Wel was Arno Boomert van Molecaten erg te spreken over de uitwerkingen van de studenten. "Er zitten zeker elementen in die in de toekomst gerealiseerd kunnen worden."