Gemeente Den Haag

29 januari 2010

Aanbesteding verwerking huisvuil Den Haag is rond
Bewoners betalen minder, stad wordt schoner

Het afval van huishoudens in Den Haag wordt de komende jaren goedkoper verwerkt. Dat is de uitkomst van een Europese aanbesteding, die door AVR/Van Gansewinkel is gewonnen. De afvalstoffenheffing wordt voor bewoners 25 tot 30 euro per jaar goedkoper.

Voordeel
Met dit nieuwe contract wordt het verwerken van het Haagse afval jaarlijks 9,3 miljoen euro goedkoper. De gemeenteraad is op 5 januari akkoord gegaan met een voorstel voor de besteding van dit voordeel. 65% van het voordeel wordt gebruikt voor verlaging van de afvalstoffenheffing, 35% wordt aangewend voor een schoner Den Haag. De afvalstoffenheffing wordt voor bewoners 25 tot 30 euro per jaar goedkoper. Wethouder Rabin Baldewsingh (Leefbaarheid): "Ik ben verheugd dat we door deze meevaller de afvalstoffenheffing kunnen verlagen én dat er extra middelen beschikbaar komen voor een schonere stad. Een schonere stad en minder betalen. Haagse burgers vinden dat allebei erg belangrijk. En dit komt ook tegemoet aan de wensen van de Haagse gemeenteraad.'

Wat vooraf ging
Bij de Europese aanbesteding was SITA ReEnergy de laagste aanbieder. Het plan van aanpak van SITA bleek echter niet te voldoen aan de minimumeisen, zodat de aanbieding terzijde is gelegd. SITA heeft hierop een kort geding aangespannen. Op 15 december heeft de voorzieningenrechter alle vorderingen afgewezen. SITA ReEnergy heeft geen hoger beroep tegen de uitspraak ingesteld. Wel heeft SITA aangegeven een bodemprocedure te starten, maar heeft van die mogelijkheid nog geen gebruik gemaakt..
Vervolgens heeft de één na laagste aanbieder (AVR/Van Gansewinkel) een plan van aanpak opgesteld. Dit voldoet aan de gestelde minimumeisen. Hierop is een voornemen tot gunning van de opdracht aan de andere partijen bekend gemaakt. Hiertegen zijn binnen de hiervoor gestelde termijn geen bezwaren ingediend. Daarop is de opdracht verstrekt aan AVR/Van Gansewinkel.