Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

Nieuwegein, 29 januari 2010

PERSBERICHT

Jim Stoeckel terug als manager honkbalteam

Jim Stoeckel keert terug in de technische staf van het Nederlands honkbalteam. Niet meer als werperscoach, zoals vorig seizoen, maar als manager. De 57-jarige Amerikaan, die tweemaal eerder (in de jaren 80 en 90) Nederlands beste honkballers onder zijn hoede had, is de opvolger van zijn landgenoot Rod Delmonico die eind vorig seizoen te kennen gaf het voor gezien te houden in Nederland.

Ook Stoeckel zou aanvankelijk niet terugkomen. Net als Delmonico voerde hij destijds persoonlijke omstandigheden aan als reden voor zijn besluit. In zijn geval zijn die intussen zodanig gewijzigd, dat ze een nieuwe verbintenis met de honk- en softbalbond KNBSB niet in de weg staan.

Voor Stoeckel is de Europese titelstrijd, van 23 juli tot en met 1 augustus in Duitsland, de belangrijkste opgave van het seizoen 2010. Nederland is regerend kampioen. In de aanloop naar dat toernooi, van 9 tot en met 18 juli, neemt Oranje deel aan de jubileumeditie (de 25ste) van de Haarlemse Honkbalweek.

Opgegroeid in Miami (Florida) als zoon van een leraar lichamelijke opvoeding, behoorde James William Stoeckel aan de universiteit van Harvard niet alleen tot de uitblinkers in honkbal en American football, ook zijn studie economie verliep succesvol. Zo mag hij zich doctorandus international business management noemen. In 1974 kon hij als profhonkballer aan de slag bij de Pittsburgh Pirates, maar in plaats daarvan koos de quarterback voor een profavontuur bij de Hamilton Tiger Cats in de Canadese footballcompetitie. Vrij snel daarna echter bekeerde hij zich tot honkbal en begon aan een lange carrière als coach en scout.

In 1980 - hij was toen assistent-coach op Harvard - werd Stoeckel manager van het Nederlands honkbalteam. Hij veroverde in zijn eerste jaar (1981) meteen de Europese titel en bleef tot en met het seizoen 1983 bij Oranje. In het najaar van 1984 keerde hij tijdelijk (voor één toernooi) terug als vervanger van landgenoot Harvey Shapiro. Van 1989 tot en met '91 nam Stoeckel nogmaals de Nederlandse honkbalelite onder zijn hoede.

Van 1983 tot 1987 en later nog eens in 1998 en '99 fungeerde Stoeckel als werperscoach in de organisatie van de Los Angeles Dodgers. Van 1990 tot 1998 coördineerde hij bij de Dodgers de internationale scouting. Na zijn vertrek uit Los Angeles in 1999 was hij werperscoach op het Indian River Community College in Fort Pierce (Florida), totdat hij in november 2006 scout werd bij de Cincinnati Reds. Daar werd hij in januari 2007 benoemd tot Director of International Operations.



Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond