ChristenUnie


Europarlement steunt vervolgde christenen
Eurofractie ChristenUnie 030 vrijdag 29 januari 2010 20:34 Als Europarlementariër kom ik op voor wat voor Nederland belangrijk is. Maar ook wat voor mijn partij en onze achterban van belang is. Eén van mijn speerpunten is mensenrechten en godsdienstvrijheid.Afgelopen week is door het Europees Parlement mede op initiatief van mijn fractie, de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (in het engels afgekort: ECR) vrijwel unaniem een resolutie aangenomen. Daarin wordt de regering van Egypte opgeroepen de christelijke minderheden in het land beter te beschermen.

Aanleiding van de resolutie was de aanval op een Koptische kerk in het zuiden van Egypte op 6 januari jl. Daarbij kwamen zes kerkgangers om het leven. Er zijn de laatste jaren al meer aanslagen gepleegd.Helaas heeft de onderdrukking van christenen in Egypte ook en vooral een structureel karakter. Je ziet bijvoorbeeld dat bij moslims die zich tot het christelijk geloof hebben bekeerd, toch in hun paspoort blijft staan dat ze moslim zijn. Geloofsafval is in Egypte namelijk bij wet verboden. Ook tegen deze vorm van discriminatie spreekt de EP-resolutie zich uit.

Ik vind het bijzonder dat het Parlement zich zo nadrukkelijk en eensgezind heeft uitgesproken tegen christenvervolging. Dat is echt uniek.
Heeft zo'n resolutie zin? Absoluut ! De EU heeft namelijk een handelsverdrag met Egypte, en wanneer er geen verandering komt in de situatie van de christenen is nu de waarschuwing afgegeven: dan komt het handelsverdrag ter discussie. Bij wie of welk land ter wereld ook: als je aan de portemonnee dreigt te komen dan gaat er wat gebeuren. Ik blijf het nauwgezet volgen wat er gaat veranderen!

Peter van Dalen