Openbaar Ministerie

Zembla niet zorgvuldig in berichtgeving over OM

29 januari 2010 - Openbaar Ministerie

Zembla kondigt aan een lijst te presenteren met "foute officieren van justitie" die bewijsmateriaal zouden vervalsen en doelbewust informatie achterhouden.

Zembla zegt zich te baseren op rechterlijke uitspraken over de werkwijze van het OM. Het OM is echter van mening dat er sprake is van onjuiste interpretatie van rechterlijke uitspraken waardoor onterecht een verwijt wordt gemaakt aan het OM en individuele officieren van justitie.

Het OM maakt fouten, echter voordat van een fout gesproken kan worden moet eerst worden beoordeeld of er wel sprake is van een echte fout. Iets wat in de media als een verwijtbare fout wordt beschreven, hoeft dat in de praktijk nog niet te zijn. Zo kan het bijvoorbeeld ook duiden op een andere zienswijze van de Rechtspraak dan die van het OM. Niet voor niets bestaat de mogelijkheid voor zowel advocatuur als OM om in hoger beroep te gaan als één van die partijen het niet eens is met het rechterlijk oordeel van de rechtbank.

Soms zoekt het OM in de kader van de criminaliteitsbestrijding bewust de grenzen op. Als de rechter de grenzen anders legt dan is daarmee het OM nog niet verwijtbaar fout.

Zo ook in de door Zembla in haar persbericht aangehaalde Bredase zaak waarin afgelopen woensdag het OM door de rechter niet-ontvankelijk is verklaard. Zembla plaatst deze zaak in het licht van ernstige fouten gemaakt door officieren van justitie. Dit terwijl het in deze zaak gaat om een verdenking van verwijtbaar handelen door politiemensen, waarnaar door het OM een rijksrechercheonderzoek is ingesteld.

Een ander door Zembla aangehaalde zaak betreft de Enschedese vuurwerkramp. Hier zijn beschuldigen geuit door ex-rechercheurs van onregelmatigheden in het onderzoek. De Rijksrecherche heeft na onderzoek vastgesteld dat hiervan geen sprake is. In hoger beroep volgde vrijspraak, omdat het hof het bewijs anders weegt dan het OM.

In gevallen waarin door de rechter een verwijt wordt gemaakt aan het adres van het OM over de handelwijze van een officier van justitie, stelt het OM een onderzoek in. Als uit dat onderzoek blijkt dat er inderdaad sprake is van een fout dan wordt gekeken hoe herhaling kan worden voorkomen. Daarnaast wordt beoordeeld of en in hoeverre functionele en disciplinaire maatregelen naar medewerkers dienen te worden genomen. Dergelijke maatregelen worden in enkele gevallen ook genomen.

In individuele gevallen maakt het OM echter niet bekend wat die functionele en disciplinaire maatregelen precies inhouden. Dit is een aangelegenheid tussen werkgever en werknemer.

Het OM doet er veel aan om fouten te voorkomen. Zo kent het OM sinds 2006 het versterkingsprogramma waarin kwaliteitsverbetering centraal staat. Er is meer aandacht voor opleiding. Alle parketten hebben tegenspraakofficieren die ervoor zorgen dat zaaksofficieren hun blik breed houden. Forensisch gespecialiseerde officieren van justitie zijn opgeleid om resultaten van bijvoorbeeld DNA-onderzoeken beter te duiden. Op de website van het OM: www.OM.nl is uitgebreide informatie te vinden over de verschillende onderdelen van het versterkingsprogramma.

Daarnaast is een interview te bekijken met de voorzitter van het College van procureurs-generaal waarin hij uitlegt hoe het OM omgaat met fouten.