WERELDPRIMEUR: Oer-Hollandse beddenmaker ontvangt Fairtrade certificaat


HOORN, 20100126 -- Familiebedrijf Vital bedden B.V., de oer-Hollandse eco-beddenfabrikant, ontvangt haar eerste Fairtrade certificaat van Max Havelaar. Zij is daarmee de eerste beddenfabrikant ter wereld die het Fairtrade label mag voeren via haar (internationale) merken Lavital en Natural beds. 2e Kamerlid Mariko Peters en Peter D'angremond (directeur Max Havelaar) zullen het certificaat 29 januari 2010 overhandigen aan de directie van het familiebedrijf. Dit gebeurt tijdens de ludieke Groenlinks actie 'Uit protest 24 uur in bed' in het Foreestenhuis, Grote Oost 43 te Hoorn.

De kroon op het pionierswerk

`Het Fairtrade certificaat voor ons biologisch katoen is één van de mooiste kronen op ons werk', aldus Marjolein Vaders-Segers (eigenaar/directeur). `Al 16 jaar lang pionieren en innoveren wij met het verwerken van natuurzuivere materialen in bedden en matrassen. Begin dit jaar introduceerden wij ons biologisch en fairtrade katoenen bedlinnen collectie. Het bewandelen van praktisch onbegaanbare wegen en moeilijk verkrijgbare producten is een enorme uitdaging. En een voorwaarde voor ons succes.
In tegenstelling tot veel van onze collega's in de woonbranche, hebben wij geen verlies gedraaid in het crisisjaar 2009.'

Bedenkelijke materialen in bedden

De wereldwijde beddenbranche is een braakliggend terrein zonder concrete initiatieven of èchte duurzame innovaties. Een branche waar bedenkelijke materialen geproduceerd en verwerkt worden, schadelijk voor gezondheid en milieu.
Denk maar aan weekmakers, vlamvertragers en uitwaseming van giftige gassen. Daarnaast is de afvalverwerking van de 1 miljoen afgedankte matrassen per jaar in Nederland een actueel probleem.
Het gebruik van natuurlijke materialen in bedden en matrassen is sterk in opmars. Het verwerken van zuiver organische, biologische en composteerbare materialen is echter uniek.
Dàt is waar Vital bedden met haar (internationale) merken Lavital en Natural beds zich sterk mee onderscheidt ten opzichte van de wereldwijde beddenaanbieders.

Katoenboeren

Het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade concentreert zich op arme katoenboeren in ontwikkelingslanden die onze steun hard nodig hebben. Koop producten die gemaakt zijn van Max Havelaar Fairtrade gecertificeerde katoen en je weet zeker dat de katoen is ingekocht volgens eerlijke handelsvoorwaarden bij kleine boeren in ontwikkelingslanden. Een eerlijke prijs stelt hen in staat de toekomst in eigen hand te nemen. Een eerlijke prijs creëert ruimte om zelf aan de slag te gaan met milieuverbeteringen en sociale vooruitgang.

Stichting Max Havelaar bekendste product is wellicht koffie, maar inmiddels is het keurmerk ook te vinden op katoen, wijn, bier, rijst, suiker, fruit, koekjes, chocolade, ijs, thee, honing en nog veel meer producten. En dat in 23 andere landen. Fairtrade is een wereldwijde ontwikkeling die van bestaande handel een motor van armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling maakt.